SKANDINAVCI U NISKOM STARTU Čak 20.000 Šveđana je na listi potencijalnih kupaca nekretnina u Hrvatskoj

Od švedske agencije za nekretnine „Svenska mäklarhuset“ saznajemo kako je ova agencija prva u Švedskoj koja je uvrstila Hrvatsku u svoju ponudu inozemnih nekretnina.

To se dogodilo prvenstveno zahvaljujući viziji njihovog glavnog managera za inozemne poslove g. Magnusa Warrena, ali i agenta za nekretnine g. Dragana Milinkovića koji su svojim trudom i posvećenošću ideji došli do sadašnjeg trenutka u kojem „Svenska mäklarhuset“ raspolaže listom od 20.000 potencijalnih kupaca nekretnina u Hrvatskoj.

– Činjenica da u Švedskoj postoji 20.000 ljudi koji su izrazili želju da žele investirati u nekretnine u Hrvatskoj, obećavajuća je i potiče optimizam. Taj je podatak utoliko značajniji, što je broj država u koje su mogli investirati veliki, ne samo na području Mediterana, već i izvaneuropskih turističkih destinacija – poručuju iz ove agencije.

Ono što je sada za nastavak tog procesa svakako najbitnije je nužnost otvaranja kreditne linije švedskih banaka za kupovinu nekretnina u Hrvatskoj.

Otvaranje novih kreditnih linija nije jednostavno s obzirom na niz prepreka i mogućih nejasnoća u procesu donošenja takve odluke.

– Uvođenje Eura, a pogotovo ulazak u Schengen, vjerujemo da će značajno ubrzati ne samo ovaj proces, nego i bitno olakšati poslovanje između Švedske i Hrvatske. U toliko je značajnija uloga predstavnika Hrvatske u Švedskoj. Agenciji su u tome pomogli, a i dalje su im na raspolaganju, direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice za Skandinaviju g.Vedran Sušić, uz doprinos i angažman Veleposlanika Republike Hrvatske u Stockholmu – pojašnjavaju.

Svenska mäklarhuset inozemni tim

Primjeri Španjolske i Tajlanda

Možemo se upitati kako su povezani takav promet nekretnina i turizam. Jednostavno, potrebno je pogledati primjere drugih turističkih zemalja.

– Pokazalo se kako se otvaranjem tržišta Španjolske i Tajlanda značajno podigao turistički interes Šveđana za te zemlje. Od tog se trenutka do danas udvostručio broj švedskih turista u Španjolskoj i Tajlandu. Agencija „Svenska mäklarhuset“ je samo u 2021. godini ostvarila netto dobit od 21 milijun €, trgujući nekretninama prvenstveno u Švedskoj, ali značajni dio dobiti ostvaren je i u Španjolskoj, te na Tajlandu – poručuju iz agencije Svenska mäklarhuset.

U tom je cilju Vedran Sušić održao predavanje na temu hrvatskog turizma tijekom sajma nekretnina u Malmeu, kako bi zainteresirani ulagači dobili bolji uvid u potencijale svog ulaganja u Hrvatsku. Na tom su sajmu među gostima bili i neki od poduzetnika iz Zadra, s namjerom širenja suradnje s agencijom „Svenska mäklarhuset“, kao i ispitivanja opcija dodatnog proširenja svog poslovanja.

Ovakav način promoviranja Hrvatske na području Skandinavije ima višestruko pozitivne efekte, jer osim što prikazuje ljepote Hrvatske i raznolikost naše turističke ponude, ujedno pokazuje i ozbiljnost i profesionalnost u poslovanju same destinacije, te i na taj način ulijeva dodatno povjerenje kod budućih švedskih gostiju.

D.G.