SKANDALOZNO Orban objavio kartu Velike Mađarske s hrvatskom obalom, nitko iz Hrvatske nije reagirao

Mađarski premijer Viktor Orban opet na svom Facebooku provocira i objavljuje kartu svojih želja, tzv. veliku Mađarsku koja obuhvaća i dijelove Hrvatske. Pod krinkom završnih ispita srednjoškolaca i lekcija iz povijesti, objavio je globus na kojem se vidi kako su crvenom bojom iscrtane nikad postojeće granice velike Mađarske u čijem zamišljenom sastavu stoji i gotovo čitava hrvatska obala Jadrana.

Zašto nitko iz službenog Zagreba nije zatražio ispriku od mađarskog imperatora željnog pažnje, pitali smo analitičara portala “OBRIS – Obrana i sigurnost” iz Zagreba, Igora Tabaka.

– Kako se moglo čuti, ova današnja objava mađarskog premijera, a posljednjih tjedana i “koronavirus diktatora” susjedne Mađarske vezana je uz provedbu tamošnje mature u školskome sustavu. No, to nije ni bitno, budući da se njome spomen povijesti ilustrira slikom globusa na kojem je Mađarska prikazana šire čak i od negdašnjih granica “Velike Mađarske” iz doba Austrougarske. Naime, u Mađarsku je ubrojena gotovo kompletna Hrvatska – bez Istre, ali do samog njenog juga na Jadranu. Dakle, kako je nekad Dalmacija spadala u austrijski dio negdašnje Monarhije, ovo je zapravo grafički izraz modernih prisizanja – koji bi trebao biti dovoljno ozbiljan da zasluži i službeni odgovor iz Zagreba – komentira Tabak.

https://www.facebook.com/orbanviktor/photos/a.10151703698051093/10158178404511093/?type=3

“Orban sličnu kartu ima i u svom uredu u Budimpešti”

Slično se dogodilo i prošle godine kada je na Twitteru Ureda za međunarodnu komunikaciju mađarske vlade, koji djeluje u sastavu Orbanova kabineta, objavljena karta kojom se svojatao velik dio hrvatskog teritorija. Prošao je čitav dan i nije bilo službenog odgovora hrvatskih vlasti.

Znači li to da hrvatske vlasti Orbana ne doživljavaju kao ozbiljnog političara, pa ignoriraju njegove ispade, ili je posrijedi nešto drugo?

– Nažalost, ovakvo mađarsko prisezanje nije novo, budući se i sredinom prosinca prošle godine na istom tom Facebook profilu mađarskog premijera Orbana moglo vidjeti sličnu kartu u njegovome uredu u Budimpešti. Teško je reći zašto tu nema ozbiljnoga odgovora kakvog zaslužuju službene objave premijera susjedne države na društvenim mrežama. Nije tajna da se dobar dio hrvatskih predstavnika slično utišano ponaša i u Europi, kad god na dnevni red EU ili Europske pučke stranke dođe Orban i njegova politika. Dio toga može se objasniti političkim kalkuliranjem, ali i ono ima granica. U svim normalnim okolnostima bi se na objave ovakvih “prilagođenih” zemljopisnih karti iz Zagreba očekivale reakcije žešće od onih koje je ista provokacija izazvala u Rumunjskoj – kojoj Orban ipak nije kartom prisvojio većinu državnoga prostora. Uglavnom, bilo bi žalosno da stranačke ili neke druge dnevnopolitičke računice i sada dovedu do prešutnoga prihvaćanja ovakvih presizanja – upozorava Tabak.

https://www.facebook.com/orbanviktor/photos/a.10151703698051093/10157660996921093/?type=3

Kako je to moguće s predsjednikom jedine susjedne države, s kojom nismo imali i nemamo niti jedan granični konflikt, naime, jedino smo s Mađarima od 1991. uredni po tom pitanju?

– Za razliku od novijih graničnih problema, koje Republika Hrvatska ima iz vremena raspada bivše SFRJ, prostorna presezanja koja se povremeno vide u Italiji i Mađarskoj bitno su starijeg podrijetla. Iako su granice prema Italiji i Mađarskoj davno riješene, pojedini dijelovi političkih scena ovih država itekako njeguju pretenzije na prostor današnje Hrvatske. Zadnjih mjeseci se vidjelo razvijanja talijanskih zastava u Rijeci, a nisu novi ni ovakvi teritorijalni pogledi mađarskog premijera Orbana. Iako Europska Unija počiva i na odbijanju takvih presezanja, na njih bi ipak trebalo reagirati – da ostanu diskreditirana, kao marginalna gledišta izvan vrhova politike tih susjednih država – ističe Tabak.

Hrvatska vlast za manje od toga bivšim jugoslavenskim susjedima drži prodike, a Mađarima ništa. Je li to i pomalo licemjerno?

– Što se češće takva presizanja pojavljuju, to ozbiljnija ona postaju. Dakle, takve objave moraju imati posljedica, kako se ne bi počele prelijevati i u konkretnu politiku prema Hrvatskoj. Zato mi je teško pojmljiv izostanak službenih reakcija – koji u slučaju Mađarske dopunjava i konkretna podrška EU-politikama Viktora Orbana. Pri tome je potpuno svejedno je li ta podrška izričita, ili jednako čvrsta ali izražena šutnjom, prešućivanjem ili ustrajnim suzdržanim glasovanjima u raznim tijelima EU politike – komentira za Morski HR Igor Tabak

Prije par dana Mađarski šef diplomacije zahvalio Hrvatskoj “što nije popustila i sudjelovala u napadima na njegovu zemlju”

U kontekstu raspada zdrave pameti, dodajmo još i ovo: mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto zahvalio je krajem travnja Hrvatskoj, kako piše Jutarnji list, što nije popustila pritisku “međunarodnog liberalnog ‘mainstreama'” i nije stala uz međunarodne napade na njegovu zemlju nego je pokazala prijateljstvo i solidarnost- Zahvalni smo Hrvatskoj što unatoč pritisku međunarodnog liberalnog ‘mainstreama’ nije stala u zbor onih koji uporno napadaju Mađarsku – rekao je Szijjarto u izjavi novinarima koju je dao zajedno sa svojim hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom na graničnom prijelazu Goričan-Letenye.

– Brat uz brata, Mađar uz Hrvata – rekao je grlato Grlić Radman.

Hrvatska je “stala uz Mađarsku, nećemo to nikada zaboraviti”, istaknuo je Szijjarto zahvalivši osobno hrvatskom kolegi, te ističući kako su i oni koji se odupiru međunarodnim napadima na Budimpeštu također izloženi napadima.

– Hrvatska nikad nije stala uz lažne napade koji se provode protiv Mađarske – dodao je.

Eto, vaš šef nam je divno zahvalio. Prenesite mu pozdrave!

Jurica Gašpar, prof.