SKANDAL U LORI Izvanredan pregled otkrio da je mornarički časnik pozitivan na kokain

Tijekom izvanrednog nadzora u ponedjeljak u splitskoj Ratnoj luci Lora, časnik, satnik Hrvatske vojske bio je pozitivan na kokain, javlja Dnevnik Nove TV. Riječ je o pripadniku elitne postrojbe Zapovjedništva specijalnih snaga, kod koje je ranije utvrđena prisutnost kokaina.

Neslužbeno se doznaje da su testirani i neki njegovi članovi obitelji, na dužnosti su u Hrvatskoj ratnoj mornarici. Inače, ovo je samo u studenome četvrti takav slučaj – već su podnesene tri stegovne prijave, kriminalistička istraga u ovom slučaju još traje.

– Časniku prijeti stegovni postupak, ali i izbacivanje iz sustava – kazala je Pezo Moskaljov javljajući se za Dnevnik Nove TV ispred Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Nije stigao odgovor na cijelu seriju pitanja, pa i odakle uopće toliko droge u Hrvatskoj vojsci, što su sve do sada službe (VSOA) utvrdile, je li bilo propusta i čijih, i što je uopće napravljeno da se problem spriječi”, istaknula je Pezo Moskaljov te podsjetila da je šira istraga pokrenuta u srpnju.

– Može se pretpostaviti da je načelnik Stožera o posljednjem slučaju izvijestio i predsjednika Republike, koji je tek nedavno otvoreno priznao da je bilo raspačavanja droge unutar vojnih redova. Do tada je tvrdio da je riječ o izoliranim slučajevima, a da Hrvatska nema narkomansku vojsku. Štoviše, tada su odbacili mogućnost da se testira i cijela problematična postrojba. Ali o problemima vojni vrh ne govori. Uostalom, svjedočimo već tjednima o svađi na relaciji ministar obrane – predsjednik, a ozbiljne teme ostaju po strani. Što bi se reklo u narodu – selo gori, a baba se češlja – zaključila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

U ponedjeljak je testirano tridesetak vojnika u Hrvatskoj, među njima jedna trećina bili su specijalci. Dodajmo ovome i da je početkom mjeseca u pretresu obiteljske kuće u Dalmaciji civilna policija pronašla nešto više od pet kilograma marihuane i opet kod djelatne vojne osoba.

D.G.