Sjeverna Koreja porinula prvi brod domaće proizvodnje u posljednjih 5 godina

Opće veselje zavladalo je Sjevernom Korejom, najzatvorenijom državom svijeta, iz koje stiže informacija o porinuću novog teretnog broda domaće proizvodnje – prvog takvog u posljednjih 5 godina. Sjevernokorejski mediji ističu kako je riječ o najvećem trgovačkom plovilu registriranom u toj zemlji.

Detalji o brodu, kao i sve vijesti iz te zemlje, nedostupni su javnosti, no tamošnji mediji prenose kako je riječ o 12 tisuća tona teškom brodu zvanom Jang Su San. Analitičari ga uspoređuju sa plovilom Ja Ryok koji je Sjeverna Koreja naručila 2016. godine, a za koji u međunarodnim registrima piše da ima 5400 dwt, gotovo 100 metara duljine i IMO registracijski broj, što Jang Su San nema.

Središnja korejska državna novinska agencija javlja kako je novi brod porinut 23. prosinca, nakon čega je otplovio u nepoznatom smjeru.

Brod je sagrađen u brodogradilištu Ryongnam, u blizini luke Nampho na zapadnoj obali Sjeverne Koreje, prenose mediji.

Inače Sjeverna Koreja posjeduje malu i zastarjelu komercijalnu flotu koju ometaju sankcije UN-a. Zemlji je zabranjeno graditi svoja plovila ili ih uvoziti sa zapada. Najveći registrirani brod u Sjevernoj Koreji bio je Wise Honest, teretni brod od 27 880 dwt, koji su SAD uspjele zaplijeniti i 2019. godine prodati u otpad.

K.B.