Sjajna mlada ekipa iz Trogira u tri sata s plaže skupila 1,2 tone otpada!

TROGIR - Ovog je vikenda sjajna skupina mladih volontera kroz projekt EU beach clean up i obilježavanje godine mladih “Youth year 2022” očistila plažu Pantan nadomak Trogira.

Kako od gume sa plaže napraviti posudu za cvijeće?

Sigurno se pitate odakle vam guma s plaže i kakvo cvijeće u gumi ? Dakle, ukoliko se uputite po našim plažama koje nisu centralne gradske mogli biste pronaći svakakvog smeća , a među njim i gume i drugi otpad.

Svake godine u listopadu EU organizira hvalevrijednu akciju #EUbeachcleanup koja budi svijest o važnosti čistoće plaža kao i štetnosti mikroplastike u morima te se sama akcija održava diljem svijeta.

Akcija se održava već treću godinu za redom u Hrvatskoj, a ovoga vikenda zabilježili smo rekordan broj volontera , ali i kilograma smeća.

Plaža Pantan - nadomak Trogira, biser predivnog šljunka i čistog mora , zagađen ljudskim nemarom do te mjere da više nije niti za pse.  

Obilježavajući godinu mladosti - #Euyouthyear , akcija #EUbeachcleanup , 2022. godine okupila je 35 volontera učenika osnovnih i srednjih škola koji su aktivnim radom u nešto vise od tri sata prikupili preko 1.200 kg raznog smeća i mikroplastike.

Plaža Pantan dobila je novi sijaj i nadamo se da će takva i ostati.  Od prikupljene plastike , učenici će izrađivati razne ukrase te na taj način dati novi život nekadašnjem smeću i ponovno ga upotrijebiti .

Sjećate se gume s početka priče? Baš ta velika traktorska guma krasit će vrt škole odjevena u neke nove, žive boje s predivnim cvijećem u sredini.

Baš kao maleni štrumpfovi koji su zaštitni likovi ove akcije, učenici su marljivo radili dok svo smeće nije bilo u vrećama i spremno za odvoz na smetlište gdje mu je i mjesto .

Problem jednokratne plastike i mikroplastike je problem svih nas i vrijeme je da otvorimo oči, suočimo se s problemom, educiramo i djelujemo.

Europska komisija u Hrvatskoj i zelena aktivistica, poznata youtuberica “Debela Barbara” Vas pozivaju na priključivanje budućim akcijama koje možete pronaći na web stranici te društvenim mrežama .

Kako je prošla ova akcija, koliko smijeha i pjesme, koliko je zbilja očišćeno , pogledajte u galeriji jer zajedno možemo biti promjena !

Hvala svima i nadamo da će nam se u budućim akcijama pridružiti još veći broj volontera koji će vidjeti naše objave i slijediti buduće projekte jer zajedno zbilja možemo biti promjena .

Barbara Veselinović i Dora Vukušić