SJAJ U TAMI Brodogradilište “Viktor Lenac” bilježi rekordnu dobit

RIJEKA – Nikad bolji poslovni rezultati za remontno brodogradilište “Viktor Lenac”. U moru nepovoljnih vijesti vezanih uz hrvatsku brodogradnju, ovo malo, ali profitabilno brodogradilište uspješno grabi naprijed.

Prema financijskom izvješću za prvi kvartal ove godine, “Lenac” je do kraja ožujka realizirao projekte u vrijednosti od 152 milijuna kuna, što čini 98 posto ukupno ostvarenih poslovnih prihoda. U usporedbi s istim razdobljem lani, ostvareni prihod bio je čak 2,7 puta veći, prenosi Novi list.

Jednako dobre rezultate bilježe i kroz EBITDA koji je u prvom kvartalu dosegnuo 41 milijun kuna, što je gotovo pet puta više nego u istom periodu prošle godine. Uz to, neto zarada u prvom kvartalu bila je 26,2 milijuna kuna.

Prvo tromjesečje obilježio je i usporedni rad na više projekata, pojedinačno visokih vrijednosti ugovorenih poslova i duljeg roka odvijanja radova. Prvenstveno je tu riječ o opsežnom remontu kruzera »Ambience« na kojem je značajno premašena početno očekivana vrijednost radova, ali i o remontima brodova za Američku ratnu mornaricu – USS Hershall »Woody« Williams i USNS Yuma.

Pored toga, ostvareno je nekoliko standardnih remontnih radova, čija je pojedinačna vrijednost dostigla gotovo milijun eura. Zahvaljujući tome, prosječna visina prihoda ostvarenih po projektu do konca ožujka u ovom je kvarnerskom brodogradilištu iznosila visokih 881 tisuću eura.

Dobre brojke prelijevaju se i u drugi kvartal. Osim nastavka pet standardnih i opsežnijih projekata remonta, tu je i desetak novih već dogovorenih projekata, kao i opsežni zahvati na remontu i uređenju 147-metarske jahte »Prince Abdulaziz« u vlasništvu saudijske kraljevske obitelji. Jahta je na remont stigla u veljači ove godine, a iako je vrijednost ugovorenog posla poslovna tajna, već sad se zna da će konačan iznos biti veći od 20 milijuna eura.

Rat u Ukrajini i sankcije nametnute Rusiji zasad ne utječu na poslovanje “Lenca”, no ostaje, kažu, za vidjeti kakvo će biti kretanje raspoloživosti i cijena sirovina, materijala i energije u narednim razdobljima.

J.K.