Širi se novi bizarni trend na TikToku - Stručnjaci poslali upozorenje

TikTokom se ponovno proširio novi trend. Nije potrebno naglasiti da se opet radi o nečem bizarnom i suludom. Korisnici društvenih mreža tvrde da je metoda polijevanja cijelog tijela pivom jeftin način da se dođe do najboljeg tena. Stručnjaci se protive tom bizarnom trendu i kažu - ako ne želite rak kože, limenku piva pod hitno zamijenite zaštitnim faktorom.

Sunce, more, plaža i pivo... ali ne kao alkohol koji ćete popiti, već kao tekućina za sunčanje.

Foto: TikTok

- Neću reći da takva priručna kućna sredstva ne pomažu potamniti boju, ali pitanje je po koju cijenu. Tko zna čime će se u budućnosti ljudi sve polijevati da dobiju boju, ali ako mene pitate, ja bih radije to pivo popio nego ga mazao na sebe - tvrdi dermatolog Dinko Kaliterna.

Znanost stoji iza toga zašto nam pivo može pomoći u postizanju savršene preplanulosti. Hmelj u pivu aktivira melanin i zato brže tamnimo. Međutim, tamnija koža ne znači i zdrava koža.

- Što ste vi tamniji, znači da ste pretrpjeli veće oštećenje genetskog materijala zbog sunca. Znači, tamniji ste, imate veću štetu genetskog materijala i veću regiju da se razvije rak kože - objašnjava za Dnevnik.hr dermatolog.

Dodaje da zato ne treba uvijek vjerovati svemu što vidimo na društvenim mrežama.

- Vidjela sam da ga žene i cure koriste za kosu, ali nisam za boju. Pivo jedino pijem, nisam ga nikad mazala na sebe - kaže Gabrijela.

- Pa, u svakom slučaju vjerojatno ne jer mi je važno da ne dobijem rak kože u nekom trenutku, ali... nema SPF-a, naravno, tako da nevjerojatno - odgovara Anamarija.

Foto: TikTok

Stopa incidencije melanoma u Hrvatskoj raste

Prema studiji, stopa incidencije melanoma u Hrvatskoj raste 3,5 % godišnje - 4 % u muškaraca, a 2,8 % u žena.

Liječnici godišnje pregledaju 5000 građana i među njima otkriju 50 melanoma i više od 200 karcinoma. Čak 60 posto bolesti otkriveno je u ranijoj fazi, a 40 posto u rizičnom stadiju.

- Najveći je problem što se to događa kod mladih ljudi. Ta dobna granica najopasnijeg oblika melanoma jako se spušta, čak ispod 20 godina, što je prije bilo nemoguće - upozorava Kaliterna.

Zato kao idealno rješenje za preplanulost i zdravu kožu turisti na našoj obali vide više u kremama, a manje u pivu.

- Sigurno neću to probati. Samo kreme za sunčanje s faktorom 30 ili 50 - kaže Robyn iz Engleske.

Turistkinja Eva dobila je opekline tijekom sunčanja.

- Bili smo na krstarenju nekoliko dana i zaspala sam na suncu, nisam nanijela dovoljno kreme za sunčanje - ispričala je.

Zato, manje piva, više SPF-a!

I.B.