Sindikat pomoraca se pita: “Počinje li privatiziranje na šankovima Jadrolinije?”

RIJEKA – Krajem prosinca Sindikat pomoraca je dobio neslužbenu informaciju da Uprava Jadrolinije namjerava dati u zakup ugostiteljske objekte na brodovima Zadar i Korčula.

– Obzirom da bi donošenje takve odluke prouzročilo višak pomorskih kadrova i samim time utjecalo na radni i materijalni status istih, 23. prosinca od Uprave smo zatražili da nam tu informaciju potvrdi ili opovrgne. Nakon što smo iz više izvora dobili potvrdu  informacije, ponovili smo upit Upravi Jadrolinije i najavili obraćanje vlasniku- Republici Hrvatskoj i javnosti – kažu u SPH.

Iz Sindikata dodaju da su od izvršne direktorice pravnih i kadrovskih poslova Ane Klarić dobili odgovor:

“Obzirom na vaš dopis od 23. prosinca 2021. godine u kojem tražite da Vam opovrgnemo ili potvrdimo istinitost informacije o davanju u najam ugostiteljskih prostora na Zadru i Korčuli, ističemo da se radi o poslovnoj odluci Jadrolinije koja ne ulazi u domenu djelovanja sindikata. Ukoliko bi uslijed eventualne poslovne odluke Jadrolinije o davanju predmetnih prostora u zakup došlo do viška pomoračkog kadra, ističemo da će pomorci koji ne budu adekvatno raspoređeni na ostale brodove Jadrolinije biti zbrinuti sukladno propisima te ćete o istome biti pravovremeno obaviješteni.”

Iz Sindikata pomoraca dalje tvrde kako se iz odgovora Ane Klarić jasno naslućuje da je informacija istinita.

– Privatni zakupac ugostiteljskih prostora na brodovima Jadrolinije osim što ima sve troškove poslovanja koje ima i Jadrolinija (plaće radnika, nabava pića…) dodatno plaća i zakup (najam) Jadroliniji, te se opravdano pitamo kako je Jadroliniji isplativije dati prostore u zakup, nego ih koristiti?!

Kako to da se privatnom zakupcu isplati, a Jadroliniji koja je vlasnik prostora uza svu raspoloživu infrastrukturu, se ne isplati?

Ukoliko Uprava zaista namjerava dati i ove ugostiteljske prostore u zakup, pitamo se da li je u pitanju samo čudna i nepromišljena poslovna odluka, ili se radi o početku definitivnog rastakanja nekada snažne Jadrolinije.

Ako poslovne odluke i ne ulaze u “domenu djelovanja sindikata”, radna mjesta i budućnost Jadrolinije itekako jesu i bit će  u “domeni” interesa Sindikata pomoraca Hrvatske – poručuju sindikalisti.

D.G.