Sindikat pomoraca Jadrolinije za četvrtak najavljuje prosvjed u Zadru

ZADAR – Nezadovoljni stanjem u Jadroliniji, Strukovni sindikat pomoraca Jadrolinije najavio je prosvjed za četvrtak, 10. ožujka u 9:00 sati u Luci Gaženica u Zadru.

U otvorenom pismu koje su uputili predsjedniku Skupštine društva Jadrolinije, ministru Olegu Butkoviću, zatim predsjedniku Nadzornog odbora Jadrolinije, Damiru Zecu, predstavnicima SPH i NSPPBH te pomorcima i radnicima Jadrolnije, ističu kako je više razloga za prosvjed, a na koje su, kažu, upozorili više puta.

Podsjećaju na zahtjeve koje su predali nadležnim osobama još 7. siječnja ove godine, a u kojima su izrijekom tražili hitnu smjenu predsjednika Uprave društva Jadrolinije. Također navode kako je nakon toga održan sastanak 17. siječnja, nakon kojeg se apsolutno ništa nije dogodilo. Otezalo se s donošenjem Nacionalnog kolektivnog ugovora kao i sa novim izračunom plaća pomoraca Jadrolinije.

– U međuvremenu poštovana gospodo, rukovodeći kadar, bez konzultiranja sa zapovjednim kadrom, bez konzultiranja sa socijalnim partnerima, bez konzultiranja sa Radničkim vijećem, a prema našim saznanjima, sa ovom odlukom nije upoznat ni časnik sigurnosti, smanjuje broj posade na jednoj od brzobrodskih linija (Zadar-Preko-Zadar) pod krinkom, da će se na taj način, uspješno natjecati sa konkurencijom, na skoro nadolazećim natječajima. Naravno da sa ovim zapravo skreću pozornost, sa najbitnije činjenice, a to je, da nisu u stanju, obnoviti flotu – stoji u otvorenom pismu Izvršnog odbora SSPJ-a.

Ističu i kako pomorcima Jadrolinije, ukrcanima na trajekt Supetar, nisu isplaćeni prekovremeni sati, za rad u remontnom brodogradilištu, a što je uredno potpisano od zapovjednika i inspektora broda.

Zbog svega navedenog, pomorci Jadrolinije u četvrtak će u prosvjed koji organiziraju u zadarskoj luci Gaženica, a hoće li isti uroditi plodom, tek ćemo vidjeti.

J.K.

Sindikat poslao otvoreno pismo Vladi – Traže hitnu smjenu predsjednika Uprave Jadrolinije