Sindikat bijesan na ministarstva: "Doveli ste Uljanik u bezizlaznu situaciju!"

Nakon još jedne neuspjele prodaje većinskog udjela Uljanik Brodogradnje 1856 d.o.o. u vlasništvu Uljanik Brodogradilišta d.d. u stečaju, iz NSRH prozivaju nadležna ministarstva.

U petak se nije održala najavljena dražba za kupnju tvrtke “Uljanik brodogradilište 1856” jer nije uplaćena nijedna jamčevina. Financijski se problemi ovime množe i poduzeću koje je trebalo sačuvati brodogradnju u Puli od propasti Uljanika d.d. sada prijeti stečaj. Ako se stečajni postupak pokrene, u potpunosti će se blokirati prodaja poslovnih udjela koje posjeduje država.

Iz Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske (NSRH) napisali su otvoreno pismo ministru financija Marku Primorcu i ministru gospodarstva Damiru Habijanu.

Sindikat je iskazao veliko nezadovoljstvo pristupom spomenutih Ministarstava jer se, kako smatraju, u zadnjih 15 mjeseci, sporim postupanjem i nejasnim odlukama dovelo Uljanik Brodogradilište d.d. u bezizlaznu situaciju. Ovime su ugrozili 350 radnika i čitave obitelji te uopće industrijsku djelatnost u Istri.

- Osim toga, 2300 radnika Uljanik Brodogradilišta d.d. u stečaju ostaje bez podmirenja potraživanja, dovodi se u opasnost naplata državnih jamstava, izbacivanje društava koja danas koriste prostor i zgrade Uljanika za odrađivanje poslova, pretvaranje prostora u ničije vlasništvo, što može rezultirati devastacijom te mogućom prodajom nekome investitoru koji bi prostor mogao prenamijeniti u turističku-uslužnu djelatnost, uz mogućnost zapošljavanja strane radne snage, a građanima Pule onemogućiti pristup - ističe Boris Cerovac iz pulske podružnice NSRH koji je zatražio hitan sastanak prozvanih ministarstva s lokalnim vlastima, sindikatima, upraviteljima Uljanika te zainteresiranim investitorima.

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

ODUMIRUĆA BRODOGRADNJA Platforma ‘Možemo’: “Uljanik je nelikvidan, ljudi odlaze, nema ugovorenih poslova, a i ove koje ima ne može odraditi”!
Iz političke platforme Možemo Vladu vide kao isključivog “krvnika” hrvatske brodogradnje. Novca za spas Uljanika tvrde više nema, a radnici na minimalcu odlaze! - Novca za poslovanje nema, radnici čija je sudbina neizvjesna sada sve više odlaze iz Uljanika, a preostali radnici Uljanika dobili su obavijest da prelaze na minimalac