Sin poginulog kuhara: "Na toj plivarici othranio je obitelj i odškolovao nas dva sina, danas oba pomorca!"

Havarija u kojoj je nakon sudara riječke jahte AE i tkonske ribarice Mašun, život izgubio 61-godišnji kuhar Vatroslav Ugrinić nikoga nije ostavila ravnodušnim. Pokazala je nažalost još jednom svu nuždu opreza pri plovidbi Jadranom, a jednu obitelj zavila je u crno. Obitelj je ostala bez svog voljenog supruga i oca koji je 22 godine vrijedno radio isti posao.

- Zovem vas ako možete, da objavite njegovu osmrtnicu, da je svi vide - počinje tužnim glasom kroz suze, jedan od dvojice sinova Anđelo Ugrinić koji je prije tri dana izgubio oca.

Kod puno ljudi koji su ga poznavali kao vrijednu i poštenu osobu, htio je da ga i drugi upoznaju. Da upoznaju ribara i oca kojeg više nema, da upoznaju čovjeka, a ne dio statistike, kako se ovih dana neki službeni organi nespretno izražavaju, govoreći da je nesreća na Jadranu manje nego je bilo. Ali, što to ovoj obitelji sada znači?

- Ćaća je uvik bio na brodu ili uz more i brod, a sve da bi odhranio svoju obitelj i školovao svoja dva sina - priča Anđelo.

- Moj otac je rođen tu u Ugriniću na otoku Pašmanu. Malo je to misto u općini Tkon. Cili život je bio vezan za ribanje i kuhanje, a sa tim svojim poslom što je radio na ribarici je odgojio dva sina. Mene, Anđela i starijeg brata Marka Ugrinića. Oba dva smo završili pomorsku školu i pomorski fakultet u Zadru. Oba dva navigajemo na brodovima po svitu. Brat mi je prvi časnik palube na brodovima za rasuti teret koji voze po cilome svitu, a ja navigajem kao drugi časnik palube na kontejnerašima, na francuskoj kompaniji - kaže nam Anđelo i napominje kako je sigurnost na moru jako važna, jer iza svakog pomorca stoji ovakva obitelj koju obično uzdržava:

- Ja plovim na brodu od 400 metara, koji vozi 18 tisuća kontejnera. Ova tragedija... ne znam kako da vam kažem... sve se može dogoditi, ali meni to i dalje ne ide u glavu da ne vidiš brod ispred sebe... i to je to... - završava kroz suze Anđelo Ugrinić

Posljednji ispraćaj će biti u subotu u 19.30 sati na mjesnom groblju u Tkonu.

Još jednom, redakcija Morskog HR obitelji izražava najdublju sućut...

Jurica Gašpar