Simpozij 'Otok na stolu' - Mediteranska prehrana između globalnih procesa i lokalnih otočnih znanja

Nakon pet godina okupljanja na Visu i još pet na Lastovu posjetite Hvar, točnije Jelsu, gdje će se od 28.9 - 30.09.2023. u svečanoj dvorani Općine održati 11. znanstveno-stručni simpozij Anatomija otoka.

Sudjelovanje kroz slušanje simpozija je u potpunosti besplatno, te je simpozij upravo namijenjen svim otočanima i otočnim entuzijastima.

Ovoga puta inspirirani smo zemljom kao materijalnim i simboličkim otočnim resursom, što nas na Hvaru vodi u Starogradsko polje, najstariji sačuvani primjer parcelacije prostora na istočno jadranskoj obali, koje je i danas u upotrebi kao zaštićeni kulturni krajolik upisan 2008. na UNESCO-ov Popis svjetske baštine. Ovaj kulturni krajolik, svojevrsni „trbuh otoka“ idejno je polazište ovogodišnjeg simpozija na kojem ćemo propitati otočne resurse kroz koncept mediteranske prehrane, shvaćene u njezinu najširem značenju, objašnjavaju iz Turističke zajednice općine Jelsa.

Uz veliki odaziv od čak 37 izlaganja domaćih i stranih predavača iz Portugala, Francuske, Malte i Slovenije, želimo otvoriti raznovrsna pitanja i potaknuti razne disciplinarne pristupe. Osim službenog dijela predavanja, u programu su i događaji: Comeza Lisboa, posada plovi na Falkuši iz Komiže za Jelsu i na jelšanskoj rivi priprema brudet od srdela za sudionike simpozija; Šetnja do Pitava i posjet vinogradarskom muzeju gdje će voditelji Muzeja Općine Jelsa, Marija Plenković i Duje Dorotka, održati predavanje o vinogradarskoj zbirci muzeja.
Simpozij zatvaramo vođenom šetnjom kroz jelšansku ulicu gdje će se kroz izložbu i razgovor prezentirati multidisciplinarno istraživanje 'Anatomija kale' nastalo u suradnji sa Jelsa Art Biennial 2023 festivalom tijekom proljeća i ljeta, te pop-up izložbom 'Sušenje ribe' čiji je autor Vančo Rebac.

Osnivači i članovi udruge “Anatomija otoka – centar za istraživanje i razvoj” udružili su se kako bi razvijali i umrežavali znanja o životu na otocima te primjenjivali ta znanja u projektima korisnima za otočne zajednice. Udruga je osnovana 2014. godine sa sjedištem na otoku Visu i ispostavom u Zagrebu, sa ciljem formiranja međunarodne platforme za istraživanje i razvoj otoka kao aktivnoga sudionika u afirmaciji života na otocima.

Izložba i vođena šetnja o multidisciplinarnom istraživanju 'Anatomija kale'
Prateći fokus i odabir lokacije održavanja festivala Jelsa Art Biennial 2023 u jelšanskoj ulici s ovogodišnjom temom 'Dekubator', udruga Anatomija otoka – centar za istraživanje i razvoj pridružuje se projektu kao znanstveno-stručna organizacija sa ciljem stvaranja preliminarnog istraživanja koje služi umjetnicima kao izvor informacija.

U sklopu JAB-a (Jelsa Art Biennial) umjetnici su stare recepture, jelšanske priče i legende reinterpretirali i dekubirali u seriju aktivnosti, performansa i koncepata povezujući mikrolokacije mjesta u homogeni linearni prostor kale.
Kroz diskurzivni program 'Folkestone Fringe: Ured za terensku forenziku' predstavljena je metodologija istraživanja i provedena participativna radionica o doživljaju ulice; kao i suvremena operna produkcija 'Imagining Gardens' u kustoskom vodstvu Anje Leko, Andreja Beštaka i Paule Plavniece, te performativna instalacija 'Probavljanje' autora Jurja Šantorića. Uključivanje lokalnog stanovništva kroz sve navedene aktivnosti ima za cilj obnoviti osjećaj zajedništva stanovnika ulice koji definira njen prostor i mediteranski načina života u njoj.

I.B.