Sigurnost destinacije je ključ upravljanja u turizmu

ROVINJ - Kakva je sigurnost tijekom turističke sezone, tema je konferencije za medije u Rovinju, kojoj su prisustvovali gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga, načelnik lokalne Policijske postaje Marko Babić, načelnik Javne vatrogasne postrojbe Rovinj-Rovigno Evilijano Gašpić, voditelj Odsjeka za komunalno i prometno redarstvo Elvis Prenc, te voditelj Odsjeka za sport, vatrogastvo, civilno društvo i socijalnu skrb Dragan Poropat.

Paliaga se osvrnuo na predviđanja u turizmu prema kojima se očekuje još jedna izazovna turistička sezona, ne samo s aspekta velikog broja dolazaka gostiju već i s aspekta održivosti, prometa u destinaciji, ali i strane radne snage te dodatnog opterećenja rada službi u destinaciji.

Dodatnih 400.000 eura za Javnu vatrogasnu postrojbu

Za nadstandard Javne vatrogasne postrojbe osigurano je dodatnih 400.000 eura uz redovan budžet od milijun eura, a nedavno je Grad Rovinj-Rovigno obnovio i njihov vozni park.

Načelnik Javne vatrogasne postrojbe Rovinj-Rovigno Evilijano Gašpić podsjetio je kako ista izlazi iz jedne naročito teške sezone s 1022 odrađenih intervencija, što je izuzetno velik broj za manje postrojbe.

- Srećom, imamo izuzetno obrazovane i motivirane vatrogasce koji zaista daju maksimalno od sebe, kako u samoj Javnoj vatrogasnoj postaji, tako i u Dobrovoljnim vatrogasnim društvima. Rezultati govore da smo prošlu sezonu odradili vrhunski, jer niti jedan požar nije izašao van dnevnog režim a rada, a napomenuo bi također i jedinstvo vatrogasaca na razini Istarske županije kod zajedničkih intervencija. Mi smo u režimu cjelogodišnjeg rada i kad je riječ o sezoni ne prepuštamo ništa slučaju te zapošljavamo dodatnih 8 sezonskih radnika i stopiramo godišnje odmore, tako da u taj najkritičniji dio ulazimo sa maksimalnim snagama - objasnio je Gašpić.

Tom je prilikom zahvalio gradonačelniku i Gradu na nabavi zaštitne opreme koja je na razini najrazvijenijih europskih država.  

Značajan pad u broju kaznenih djela i prekršaja

Grad Rovinj-Rovigno osigurava dodatna sredstva i za smještaj policijskih službenika, a nedavno je zajedno s Turističkom zajednicom za potrebe Policijske postaje nabavljen i redomat koji bi trebao pomoći u smanjivanju gužvi na šalterima koja se u ovom periodu pojavljuje zbog povećanog broja zahtjeva za radne dozvole.

- Rovinj je prošle godine imao najviše noćenja u Hrvatskoj, no gosti su se osjećali sigurno tijekom vlastitog boravka. Rezultat je to našeg postupanja - zaključio je načelnik Policijske postaje Marko Babić.

- Naime, statistički pokazatelji pokazuju da smo tijekom prošle turističke sezone imali 16% manje kaznenih djela i 29% manje prekršaja u odnosu na godinu ranije, a to je i rezultat određenih preventivnih aktivnosti koje provodimo prije i tijekom turističke sezone, kada obilazimo i kampove i naselja i mjesta gdje se okuplja veći broj građana te građane savjetujemo da kako izbjeći da postanu žrtve kaznenih djela - dodao je.

Kad je riječ o cestovnom prometu, Babić je naglasio da će policijski službenici biti prisutni i na prometnicama kako bi osigurali protočnost i sigurnost, te je također najavio dolazak stranih policijskih službenika iz susjedne Italije u okviru projekta „Sigurna turistička destinacija“ PU Istarske.

Pojačan nadzor u komunalnom redu

Komunalni i prometni redari Grada Rovinja-Rovigno asistirati će interventnim službama u provođenju javnog reda tokom ljetnih mjeseci. Kao što je pojasnio voditelj Odsjeka za komunalno i prometno redarstvo Elvis Prenc prometni redari prvenstveno interveniraju kod nepropisnog parkiranja, naročito u slučajevima kod kolnih prilaza za interventne službe, a sve kako bi svaka intervencija mogla proteći nesmetano. Komunalni redari, s druge strane, će i ove godine provoditi pojačani nadzor nad komunalnim redom tijekom ljetnih mjeseci.

Dodatni timovi Hitne medicinske pomoći

Za nadstandard Hitne medicinske pomoći Grad Rovinj-Rovigno osigurao je dodatnih 80.000 eura putem lokalne Turističke zajednice.

Prema informacijama koje je dostavila ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije Tatjana Čemerikić ove godine u turističkoj sezoni pojačat će se broj timova u Istri, upravo zahvaljujući sufinanciranju od strane jedinica lokalne samouprave, turističkih zajednica i Istarske županije.

Broj intervencija raste za 30%

U sezoni broj intervencija raste za oko 30%. To znači da su medicinski timovi uglavnom na terenu, daju sve od sebe da u svim vremenskom uvjetima, na dostupnim i teže dostupnim mjestima zbrinu sve pacijente kojima je pomoć potrebna.

Što se tiče sigurnosti na moru gradonačelnik je istaknuo da je u kontaktu s Lučkom upravom i Lučkom kapetanijom, te kako očekuje aktivniji angažman Lučke kapetanije u sprječavanju prebrzih vožnji, naročito u dijelovima u neposrednoj blizini kupača.

A.B.