Šibensku knjižnicu napali hakeri - Pisanu baštinu Šibenika će od sad čuvati snažni zaštitni programi

ŠIBENIK - Šibenski knjižničari nisu mogli ni naslutiti da će biti meta kibernetičkog napada. No prije tri mjeseca hakeri su upali u njihovu mrežu i onemogućili im pristup građi. Dio podataka je vraćen, a srećom je izbjegnuta katastrofa koja se mogla dogoditi da su u dometu napadača bili podaci o korisnicima, katalog knjižnice ili sustavom povezana gradska riznica. Nakon incidenta - sustav zaštite je poboljšan, i to ne samo u toj gradskoj ustanovi.

Nepoznati haker "probio" je zaporku i s ovlastima administratora imao odriješene ruke. Pristupio je čak i izdvojenom uređaju za pohranu.

- On je bio kablom vezan za servere. Moram priznati da je to bio previd, ali bili smo uvjereni da se to neće dogoditi i da nitko nema razloga na taj način napasti knjižnicu - rekao je za Dnevnik Vilijam Lakić, ravnatelj Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić".

Razloga itekako ima jer kriminalci na mreži računaju da će njihove mete platiti otkupninu za izgubljene podatke.

- U posljednje vrijeme, ako govorimo lokalno, ja bih rekao da nema tvrtke koja nije iskusila sličan napad uz veće ili manje posljedice - istaknuo je Frane Urem, stalni sudski vještak za telekomunikacije.

U knjižnici je u trenutku izbrisano 14 godina rada na digitalizaciji građe, terabajti dokumenata, 60.000 stranica.

"Ove naše novine Hrvatska riječ - idu danas prvi put u svijet u priprostom ruhu. Niti su okićene niti ih kitimo. Odužujemo se samo potrebi grada Šibenika i njegove okolice s namjerom da i oni imaju javno glasilo. - uvodnik je ovo prvog broja hrvatske riječi prvih šibenskih novina i njegovo digitalizirano izdanje stradalo je u hakerskom napadu!"

Zahvaljujući arhivima svjetske mreže najveći je dio vraćen, no ne i prijelomi 160 naslova iz naklade knjižnice.

- I popratni materijali koje smo imali, sve ilustracije su bile na stotine odnosno na tisuće skeniranih slika ilustracija - sve je to nestalo - napomenuo je ravnatelj Lakić.

Osvijestili su i drugi da bi mogli postati lovina kibernetičkim predatorima.

- Mogu reći nakon toga da smo te sigurnosne, dobre prakse iz Grada prenijeli na gradske ustanove, tako da je sigurnosni sustav Grada i gradskih ustanova na puno većoj razini - rekao je Tomislav Lokas, viši savjetnik za informatičke tehnologije Grada Šibenika.

Stoga pisanu baštinu Šibenika danas čuvaju snažni zaštitni programi.

A.N.