Šibenski turistički djelatnici traže hitna testiranja za svoje goste

ŠIBENIK – Nijemci su u kolovozu najbrojniji među inozemnim gostima u Šibensko-kninskoj županiji. Stoga su tamošnji turistički djelatnici s nevjericom dočekali odluku da je i ta županija odsad crvena zona za njemačke goste. Zbog toga u županiji namjeravaju osigurati dodatne epidemiološke timove radi što bržeg testiranja turista, javlja HRT.

Nautičarima je tek špica sezone. No, turizam u doba globalne pandemije još se jednom pokazao – nepredvidivim.

– Na žalost, moramo priznati da primjećujemo kako se veliki dio gostiju, poglavito iz Njemačke, Austrije, Slovenije, zemalja koje su nas stavile na crvenu listu ipak povlače prema svojim domovima zbog svojih, i politike, ali i radnih mjesta i ostalog, ljudi žele biti doma, žele biti sigurni – kaže Filip Kulušić, regionalni direktor ACI-ja za Šibensko-kninsku županiju.

Otkazuju se rezervirana noćenja u apartmanima i hotelima duž šibenske rivijere. A prije povratka s godišnjeg odmora, njemački turisti neplanirano pred šibenskom bolnicom.

– Moram pri povratku u Njemačku donijeti negativan test jer moram ići odmah na posao, ne mogu si priuštiti ostati 14 dana u izolaciji, što se traži od nas koji smo ljetovali u Hrvatskoj – objašnjava Delie, turist iz Njemačke.

Proglašenje županije crvenom zonom, mobiliziralo je turističke institucije, koje su u stalnom kontaktu s lokalnim stožerom Civilne zaštite i Zavodom za javno zdravstvo.

– Dogovaramo određene korake i mjere na koji način bi mogli pružiti jednu dodatnu, sad na žalost, turističku uslugu testiranja za turiste tako da bi, u stvari, osigurali jedan dodatni epidemiološki tim za turiste – kaže Željana Šikić, direktorica TZ Šibensko-kninske županije.

A to je ono što u ovom trenutku najviše zanima turiste.

– Gosti iz Njemačke i dalje borave u hotelu, zanimaju se za PCR testove, a najveći problem se stvara oko toga što nam stižu storna za rujan njemačkih grupa turista, austrijskih grupa turista – naglašava Darko Bastić, direktor Hotela “Olympia” Vodice.

Prije samo nekoliko dana činilo se da će, nakon odličnoga turističkog početka kolovoza u Šibensko-kninskoj županiji, i rujan premašiti početna oprezna očekivanja. No, još jednom se pokazalo – s koronom nema planova.

I.B.