Šibenski povjesničar i stručnjak za utvrde: "Zabluda je da je tvrđava sv. Nikole sagrađena zbog straha od Turaka iz Skradina!"

ŠIBENIK - Priznati povjesničar, dr. sc. Ivo Glavaš i konzervator u Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture u Šibeniku, a kao stručnjak za povijesne utvrde objavio je zanimljivu tvrdnju kojom pobija uobičajene teze o otoku tvrđavi sv. Nikole, pod UNESCO-ovom zaštitom ispred Šibenika, koje se, očito pogrešno, prenose mlađim generacijama i turistima.  

- Jedna od jačih zabluda je da je šibenska tvrđava sv. Nikole sagrađena zbog straha od napada Osmanlija  iz Skradina. Danas sam tu tezu ponovno čuo pred međunarodnim auditorijem i slatko se nasmijao.

Međutim, ta pogrešna teza u potpunosti umanjuje razlog zašto je tvrđava sv. Nikole zapravo sagrađena - da spriječi prodor neprijateljske flote u šibensku luku i napad na grad. S te morske strane zidine Šibenika bile su najslabije. Gradnja tvrđave sv. Nikole bila je dio šireg programa utvrđivanja koji je Venecija provodila u svojoj laguni i prekomorskim posjedima.

Razlog je bio jednostavan: pred Treći mletačko-osmanski rat (1537.-1540.), Osmanlijama je mornaricu 'iznajmio' Hajredin Barbarossa. Venecija gubi u pomorskoj bitci u Ambrakijskom zaljevu u Grčkoj i počinje panični strah od osmanske pomorske moći Osim toga sve na tvrđavi sv. Nikole govori u prilog gradnje zbog opasnosti od napada na Šibenik s mora. Č

ak i laik vidi da je prema unutrašnjosti Kanala sv. Ante tvrđava imala minimalni broj topova, a sva njena vatrena moć okrenuta prema otvorenom moru. Mletačka državna ikonografija na tvrđavi (reljefi krilatog lava sv. Marka) također ima veze s početkom i završetkom Trećeg mletačko-osmanskog rata kao bitne odrednice - pojašnjava dr. sc. Ivo Glavaš.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

UNESCO-ov BISER Otkrijte Tvrđavu sv. Nikole u Šibeniku!
ŠIBENIK - Tvrđava sv. Nikole je jedinstveni spomenik svjetske graditeljske baštine koja je 2017. upisana na Popis svjetske baštine UNESCO-a u sklopu nominacije ″Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća″. Posebna vrijednost ove tvrđave jest u tome što je zadržala izvornu formu i rije…
STRUČNJACI POTVRDILI Tvrđava sv. Nikole počela se graditi ranije nego što se mislilo! | | Morski HR
ŠIBENIK - Više nema nikakve sumnje, tvrđava sv. Nikole počela se graditi možda i godinu dana ranije nego što smo mislili, piše ŠibenikIN. Do sada smo smatrali da je Giangirolamo Sanmicheli tvrđavu