Šibenski HGSS dobio četveronožno pojačanje

ŠIBENIK – HGSS Stanica Šibenik izvijestila je javnost o novopridošlici u svojim redovima. Riječ je o psu imena Tunja, koja je uspješno položila test za potražnog psa.

Na jučer održanom ispitu HGSS-a u organizaciji komisije za potrage i lavine, pas Tunja uspješno je položila svoj ispit i time postala licencirani pas HGSS-a za potrage za nestalim i izgubljenim osobama, izvijestili su HGSS-ovci.

Foto: Ispitni zadatak/HGSS Stanica Šibenik

Na njenom školovanju, čiji je cilj bio upravo ovaj ispit, vodio ju je njen vodič Ante Midela Ercegović. Iz HGSS-a ističu kako ovim ispitom obuka psa ne prestaje, već postaje još zahtjevnija.

Potražni psi neizostavni su resurs u svakodnevnim akcijama traganja i spašavanja za unesrećenim ili nestalim osobama, a za vrijeme takvih akcija mijenjaju i do 30 ljudi koji bi bili potrebni za pretraživanje određene površine u istom vremenskom periodu. Psi imaju 10 000 puta jači osjet njuha od čovjeka, bolje čuju i vide pa su od iznimne važnosti u akcijama spašavanja, osobito ako je riječ o ruševinama. S lakoćom lociraju mjesto na kojem se nalazi osoba, bez obzira na dubinu i prepreke koje se nalaze između njih i žrtava te mogu pretražiti 1000 četvornih metara ruševine unutar samo 20 minuta.

K.B.