Šibenske veslačice i veslači regatavali na Bledu

BLED/ŠIBENIK – Čuvena veslačka regata na mitskom i prelijepom jezeru Bled održana je ove godine od 10. do 12. lipnja. Doći na Bled posebno je zadovoljstvo koje nisu propustila niti braća Sinković, niti Damir Martin, a  kako bi onda to učinilo 6 momaka i jedna djevojka iz Šibenika! Naime, Franka Zorčić, Bartol Medić, Nikola Knežić, Filip Šarlija, Marko Martinović, Franko Dobra i Jakov Slavica, pod vodstvom trenera Milana Radečića, prvi put u svojim veslačkim životima osjetili su kako je i teško i lako veslati u/na jednom od hramova svjetskog veslanja. Teško jer se ove godine veslalo po valovima uzrokovanim s puno previše sjevernog vjetra, a lako jer Bled valja doživjeti i na njemu uživati!

Kao što je to trener Mime rekao ovogodišnja regata trebala je poslužiti u prvom redu kao dobra škola onima koji na njoj još nikad nisu imali prilike nastupiti, a tek onda za iskušavanje odnosa snaga s jakom međunarodnom konkurencijom. Valja istaći da su zaslugom dobrih ovogodišnjih plasmana Franka, Nikola i Filip došli kao pozvani članovi izborne vrste (reprezentacije) Hrvatske.

Foto: VK Krka

Prvi dan bio je razmjerno uspješan. Mlađi juniori Nikola i Filip u kombinaciji s kolegama iz V.K. „Trešnjevka“ veslali su kao „Hrvatska“ u četvercu na pariće i vodili utrku sve do zadnjih 200 metara kad se Nikoli desila tehnička greška koja je uzrokovala lom vesla pa je četverac u cilj ušao kao trojac. Izgubili su do tada sigurno prvo mjesto i jedva spasili srebrnu medalju koja ih je koštala i umora i živaca, iako se može reći i da je posada u kritičnom trenutku pokazala zavidnu prisebnost. Financijska šteta za one koji ne znaju cijene veslačke opreme: 12.500,00 kn!

Prvog dana i Franka je veslala kao „Hrvatska“ u četvercu na pariće za mlađe juniorke s kolegicama iz Zagreba i Osijeka. I ova posada je, dakle kao reprezentativna, zaslužila srebrnu medalju, ali ovdje nije bilo drame kao kod muških četveraca. Naime, za prvoplasiranom austrijskom kombinacijom zaostale su oko 4,5 sekundi, a trećeplasiranima /također kombinacija iz Austrije) su pobjegle više od 10 sekundi!

Eliminacije nije prošao Bartol Medić u konkurenciji 35 prijavljenih juniora u samcu, Franko Dobra je u svojoj eliminacijskoj skupini najprije bio drugi što mu je osiguralo B-finale u kojem je bio šesti, tj. ukupno dvanaesti među 20 posada. Tog prvog dana u dvojcu na pariće za mlađe juniore sa sportskim suparnicima i vjetrom borili su se i Jakov Slavica i Marko Martinović. Kao i Franko i oni su u eliminacijama bili drugi, da bi u B-finalu osvojili peto mjesto među 13 prijavljenih posada.

Foto: VK Krka

Drugi dan bi Nikola, Filip i Franka trebali i zaboraviti i zapamtiti. Zaboraviti jer nisu odveslali na razini koja se od njih očekuje,  a zapamtiti jer onaj tko ne pamti osuđen je na vječno ponavljanje. Naime, Nikola i Filip su u dvojcu na pariće veslali (tek) u B-finalu gdje su ih pobijedili i godinu mlađi klupski kolege Franko i Marko! Franka je također veslala u dvojcu na pariće s kolegicom iz Zagreba. Cure su uspjele ući u A-finale i onda tu ostati na korak do medalje sa zaostatkom 10-ak sekundi iza kolegica iz četverca!

Drugog dana Regate veslao je i Bartol i pokazao da je svladao lekciju iz prvog dana, doduše uz nešto manji broj samaca (19) nego prvog dana, ali svejedno: uspio se izboriti za B-finale gdje je bio drugi tri sekunde iza pobjednika.

Još je tri tjedna do nastupa na najvećoj i najvažnijoj nacionalnoj regati – Hrvatskom veslačkom prvenstvu, a do tada će (ako vrijeme dopusti) krkašice i krkaši imati još jedan ispit – petu po redu regatu Kupa Dalmacije u Posedarju već iduće nedjelje.

Uz geslo:”Svaki dan nešto za Krku!”

Dražen Crnogaća