Šibenske veslačice i veslači izvrsni na Kupu Dalmacije 2022.

SPLIT – U subotu 13. ožujka 2022. godine održana je u Splitu prva regata za „Kup Dalmacije 2022.“. Radi se o Natjecanju koje kroz 6 regata (Split, Šibenik, Dubrovnik, Makarska, Kaštela i Zadar) već tradicionalno okuplja veslačice i veslače iz svih 11 klubova Dalmacije.

Po za veslanje vrlo povoljnim meteo-uvjetima, od 9 do 13 sati, veslačice i veslači, njih ukupno 301, natjecale/i su se u ukupno 35 utrka i 25 disciplina. Među njima se našla i brojna ekspedicija iz Šibenika.

Foto: Nives Crnogaća

Kako već 99-godišnja tradicija najstarijeg šibenskog kluba nalaže, krkašice i krkaši svojski su se borili za boje svoga Kluba i Grada, pa evo i njihovih plasmana:

  • Matija Diklić, Luka Papak,Lovre Palinić, Luka Leon Batinica i Marijeta Slugan (korm.), disciplina GIG za mlađe kadete: prva utrka u životu i odmah zlatne medalje za polaznike Krkine škole veslanja ispred vršnjaka iz Splita, Zadra, Makarske i Kaštela! I te kako vrijedno je istaći da su Matija, Luka, Lovre, Leon i Marijeta zaslužena odličja primili iz ruku veslačkog vanzemaljca Valenta Sinkovića!
  • Šime Grubišić, samac za mlađe kadete: Šime je već rutiner na domaćim veslačkim stazama, zlatna medalja i naizgled laka pobjeda za koju se ipak trebalo pomučiti, doduše više na treninzima, nego na samoj utrci!
  • Lovro Papak, Vice Morić, Vice Alfier, Ivano Zorica i Lovre Tošić (korm.), GIG za starije kadete: ono što smo gore napisali za Matiju & Co. važi i za ovu posadu – prvi put na utrci i odmah zlatni, ali ono što nas veseli nisu (samo) te zlatne medalje koliko saznanje da u obje posade ima vrlo talentiranih i radišnih momaka!
Foto: Nives Crnogaća
  • Jakov Slavica, Franko Dobra, Filip Šarlija i Nikola Knežić, četverac na pariće za mlađe juniore: zlatna medalja zaslužena u izvrsnoj utrci izvrsnih mladića koji su s svojih 15-16 godina već poprilično iskusni, ali tek ove godine trebaju naznačiti što se od njih može očekivati u godinama koje slijede!
  • Gabrijel Mečev i Marko Rossini, dvojac na pariće za mlađe kadete: srebro za naše dječake Gabrijela i Marka koji su se svojski borili s konkurencijom i nisu odustajali do samoga cilja!
  • Tara Doodney, samac za mlađe kadetkinje: ovog puta drugoplasirana, ali skrećemo pozornost kako je uistinu riječ o veslačkom dragulju s kojim treba raditi i kojeg vrijedi čekati!
  • Vito Jakoliš, samac za starije juniore: srebro za snažnog momka Vitu koji će Krki i te kako trebati u osmercu 2023. godine!
  • Jerko Petrović, Franko Šarić, Lovre Tošić i Jakov Mikulandra, četverac na pariće za starije kadete: treće mjesto i brončana medalja… što reći osim da se i ovdje radi o vrlo perspektivnim mladićima koji će zasigurno izrasti i vrijediti i za međunarodne oglede!
  • Duje Garma, Marko Martinović, Šime Slavica i Max Doodney, četverac na pariće za mlađe juniore: brončana medalja, odlična utrka, za prvoplasiranima („ljutom“ konkurencijom, ali i prijateljima iz vlastitog Kluba) zaostali su 7,5 sekundi… za Duju i ekipu važi geslo: „Kad bude više mišića bit će i sjajnijih medalja!“!
  • Nikola Dobre i Alberto Rossini, dvojac na pariće za mlađe juniore: brončana medalja… ono što je napisano za Jerka i društvo vrijedi od riječi do riječi i za Nikolu i Alberta, a koliko će napredovati ovisi samo o njima!
Foto: Nives Crnogaća
  • Bartol Medić i Tonko Bogdan, dvojac na pariće za juniore: četvrto mjesto za dva uistinu vrijedna momka, bronca im je izmakla za 9 desetinki sekunde i to samo zato jer su se kasno sjetili da barem u zadnjih 100 metara treba podići broj zaveslaja.
  • Sara Slugan, samac za starije juniorke: četvrto mjesto naše talentirane Sare ostvareno u srazu s trenutno tjelesno jačim konkurenticama!
  • Aurora Lučev, samac za mlađe juniorke: četvrto mjesto za samozatajnu djevojku kojoj ne nedostaje upornosti!
  • Marijeta Slugan i Rita Eva Ukić, dvojac na pariće za mlađe kadetkinje: djevojčice koje su (kao i naše ostale cure) ukras i dobre duše Kluba… ovog puta bile su pete, ali u njihovom uzrastu plasmani ionako nisu važni!
Foto: Nives Crnogaća
  • Toni Ivanda i Marin Trzin, dvojac na pariće za mlađe juniore: na kraju peti uz napomenu da se radi o novoformiranoj posadi u kojoj je Marinu ovo bila prva regata u životu, obojica će zasigurno napredovati jer za to imaju sve preduvjete!
  • Marta Budimir: samac za starije juniorke: šesto mjesto s kojim Marta zasigurno nije zadovoljna jer ona svakako može bolje!
  • Nikoleta Grubišić: samac za mlađe kadetinje: djevojčica koja je na mirnoj površini mora u uvali Spinut imala veslačko krštenje… došla je do cilja što joj je i bio zadatak!
Foto: Nives Crnogaća

Zaključno, može se reći kako treneri Milan Radečić i Jovica Krasić rade mukotrpan, ali i sjajan, posao s novim generacijama krkašica i krkaša. U Splitu je osvojeno ukupno 10 medalja i to četiri zlatne,  tri srebrne i tri brončane, „Krka“ je osvojila naslov najuspješnijeg kluba u uzrastu mlađih kadeta i ukupno treće mjesto među 11 sudjelujućih klubova. Međutim, više od navedenih odličja zaljubljenike u Šibenik i šibensko veslanje može radovati činjenica da je i ova regata pokazala kako se u Krkinu sviću svake godine iznova nadolijeva vrhunsko ulje! Kad već spominjemo vrhunsko ulje valja reći da je ŠI- ekspedicija u Splitu bila oslabljena za tri njegove sjajne kapi koje bi ukupan broj medalja svakako povećale… naime, opravdano nisu nastupili Franka Zorčić, Niko Lucić i Nato Alfier!

Iduća regata, kao druga etapa Kupa Dalmacije, održat će se u Šibeniku 27. ožujka, na regatnoj stazi u Zatonu, pa stoga već sada pozivamo sve zainteresirane do posjete natjecanje mladih u sportu koji je Hrvatskoj donio toliko europskih, svjetskih i olimpijskih medalja.

Dražen Crnogaća