Šibenska kulturna baština predstavljena u New Yorku

NEW YORK – Predstavnici Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac – predsjednik Nikola Grubić i članice Jolanda Krnić Zmijanović i Deana Karađole Radovčić, te viši kustos Muzeja grada Šibenika Marin Lambaša, predstavili su šibensku kulturnu baštinu u New Yorku u sklopu projekta ‘ Šibenik – Kulturna baština kroz globalizaciju’.

Projekt je odobren i financiran temeljem Javnog poziva za podnošenje prijedloga projekata za promicanje kulture, javnu diplomaciju i međunarodno priznanje Republike Hrvatske, koji provode i organiziraju Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i diplomatsko-konzularna predstavništva.

Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac, osnovano je 9. lipnja 2011. godine kao nevladina i nepolitička organizacija s ciljem brige o baštini i promicanja šibenske kulture. Trenutno broji više od 300 članova, od kojih je većina iz Šibenika, ali i iz drugih dijelova Hrvatske i svijeta, piše Total Croatia News.

Izložba “Šibenik kroz stoljeća” predstavila je povijest grada i projekte Društva (obnova tvrđava, revitalizacija centra grada, Geonucleus i časopis Juraj) na proslavi Dana državnosti i 30. obljetnice članstva Hrvatske u Ujedinjenim narodima. Izložbi su prisustvovali generalni konzul u New Yorku Nikica Kopačević te brojni djelatnici i gosti konzulata u izložbenom prostoru restorana Dubrovnik a večer je uveličala klapa Astoria .

Istom izložbom Društvo i Muzej predstavili su se u Hrvatskom domu sv. Nikole Tavelića nakon nedjeljne mise u hrvatskoj crkvi sv. Ćirila i Metoda. Izložba je okupila župljane, među kojima i brojne Šibenčane koji žive u New Yorku, a za glazbeni ugođaj ponovno je pobrinula klapa Astoria.

Tijekom boravka u New Yorku, članovi Društva i predstavnici Muzeja posjetili su i sjedište UN-a, gdje ih je  savjetnica Dijana Delaye, iz Stalnog predstavništva RH pri UN-u, upoznala s radom tijela UN-a.

Društvo i Muzej zahvaljuju svima koji su doprinijeli ovoj lijepoj promociji Šibenika u svijetu.

Z.G.