Šibenik ulaže u turistički imidž, ali ne i u gradsku derutnu tržnicu

ŠIBENIK - Izgrađena je 60-ih godina prošloga stoljeća i bila je jedna od najmodernijih u Hrvatskoj, a danas je ruglo koje se raspada u središtu grada. Tržnica u Šibeniku derutna je i neodržavana, a njezino katastrofalno stanje prijeti sigurnosti prodavača i kupaca. Kad će grad koji toliko ulaže u turistički imidž dobiti i tržnicu na koju će biti ponosan?

Gospođa Senka je na tržnici gotovo 30 godina, provela je na njoj cijeli svoj radni vijek.

- Tržnica je kakvu je vidite sada takva je kroz ove 27, 28 godina ništa se nije ulagalo u nju, kamen propada - za Regionalni dnevnik rekla je Senka Rak, prodavačica na tržnici.

Isto kaže i Neven Perica, koji je nedavno svjedočio i urušavanju dijela zida.

- Tragedija, da se nije ploča promijenila,  gledaš kad će pasti i ubiti te - objasnio je Neven Perica, prodavač na tržnici.

Nekada najljepša, danas ruglo

Kad je otvorena prije gotovo 6 desetljeća slovila je za jednu od najljepših u državi. Danas je ruglo grada, na kojemu u ljetnim mjesecima kupuju i turisti.

- Stranac može u svakoj svojoj zemlji doći u centar, ali on voli doći na tržnicu, on voli da mu mi otvorimo bocu ulja, da on to proba, da on vidi da je domaće - objasnila je Jadranka Peran, prodavačica na tržnici.

A bili kupci domaći ili stranci, zaključak je isti.

- Samo bar da se obnovi, da se malo modernizira - kazao je kupac na tržnici.

- Ja sam se naviknuo na Australiju i puno je drukčije, bilo bi puno bolje da je ljepše - istaknuo je Davor, kupac na tržnici.

Privatno vlasništvo

Šibenska tržnica jedina je, naime, u Hrvatskoj, u privatnom vlasništvu.

- Uz dužno poštovanje privatnom vlasništvu, ali oni su postali kočničari razvoja grada. Naš je interes i interes građana Šibenika da se zapušteni izgled središta grada, tržnice riješi - rekao je Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

Tržnica će najprije u sanaciju urušenog dijela zida, a zatim slijedi njezino privremeno izmještanje i novi projekt.

- Kroz dvije godine će uslijediti projekt gradnje, a to će trajati gradnja sigurno 3 do 4 godine, drugim riječima nova tržnica možemo očekivati za nekih 6, 7 godina - kazao je Dalibor Slavica, direktor "Tržnice Šibenik".

A.B.