Šibenik obilježava 30. obljetnicu osnutka 15. Domobranske pukovnije Petar Krešimir IV

ŠIBENIK - Središnje obilježavanja 30. obljetnice osnutka 15. Domobranske pukovnije Petar Krešimir IV održava se danas u Šibeniku.

Na današnji dan, 14. svibnja 1992. godine udareni su temelji 15. domobranske pukovnije Petar Krešimir IV. Šibenik. Naime tog dana sukladno odluci vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana i po zapovjedi ministra obrane Gojka Šuška, ustrojene su 1. i 2. samostalna domobranska bojna Šibenik za aktivnu obranu prve crte bojišnice vodičkog i skradinskog zaleđa.

U kolovozu 1992. godine 1. domobranska bojna preuzela je prvu crtu bojišnice u skradinskom zaleđu, a 2. domobranska bojna preuzima prvu crtu bojišnice u vodičkom zaleđu. Koncem 1992. godine, 15.prosinca, 1. i 2. domobranska bojna postale su sastavni dio ustrojene 15. domobranske pukovnije Šibenik. U siječnju 1993. godine formirana je i ustrojena 3. domobranska bojna kojoj je dana zadaća obrane Miljevačkog platoa. Bitno je napomenuti kako su pri 15. domobranskoj pukovniji formirane i pristožerne postrojbe.

Jezgru 15. domobranske pukovnije Petar Krešimir IV. činili su branitelji koji su prošli kroz postrojbe MUP-a RH i 113. brigade Hrvatske vojske. Tijekom ratnog puta osim na šibenskom području, sudjelovala je i u vojno-redarstvenim operacijama: „Zima-94.“, „Ljeto-95.“, „Oluja“, „Maestral“ i „Južni potez“. Njome su zapovijedali Tihomir Budanko, Duško Krnić, Krunoslav Mazalin i Selimir Vukšić. Tijekom Domovinskog rata poginulo je, nestalo i umrlo 29 pripadnika pukovnije, dok ih je 86 bilo što teže, što lakše ranjeno, a nekolicina pripadnika prošla je i pakao zarobljeništva.

Nakon komemorativnog skupa i polaganja vijenaca pred Spomen obilježjem smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na Baldekinu, program se nastavlja svečanim mimohodom branitelja do Hrvatskog narodnog kazališta gdje će se u 11 sati održati Svečana akademija u povodu jubilarne obljetnice utemeljenja spomenute šibenske ratne postrojbe.

U katedrali sv. Jakova u 13 sati  služit će se sveta misa zadušnica za poginule pripadnike 15. Domobranske pukovnije Petar Krešimir IV te sve poginule, smrtno stradale i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu. Program završava snimanjem Milenijske fotografije na trgu ispred šibenske prvostolnice u 14 sati te prigodnim domjenkom.

Zbog najavljenog mimohoda branitelja, od spomenika na Baldekinu do središnjeg gradskog trga Poljana bit će od 10.30 do 11 sati uvedena privremena regulacija prometa. U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika mimohod se neće održati.

D.G.