Šibenik kreće u čišćenje divljih deponija na području grada

ŠIBENIK – Grad Šibenik potpisao je ugovor s privatnom tvrtkom koja bi u roku od 4 mjeseca trebala sanirati oko 4800 četvornih metara divljih odlagališta otpada s područja grada.

Riječ je o radovima na sanaciji odlagališta otpada koji uključuju prikupljanje otpada odbačenog u okoliš na području Vrpolja (onečišćena površina je oko 800 četvornih metara), Jadrtovca (oko 3000 četvornih metara) i Danila Kraljice (oko 1000 četvornih metara). Prikupljeni otpad bit će propisno odvojen i odvezen na službeno odlagalište grada Šibenika „Bikarac“.

Iz proračuna grada Šibenika za tu će namjenu, a u svrhu zaštite okoliša i njegovih sastavnica te sprečavanja negativnog utjecaja na zdravlje ljudi i okoliš, biti izdvojeno oko 895 tisuća kuna (uključujući PDV), a tvrtka „Bemix“ koja će obavljati sanaciju otpad mora ukloniti u roku od 4 mjeseca od uvođenja u posao, navode iz Grada.

– Značajne su površine koje trebamo sanirati temeljem postupka za kojega smo proveli javnu nabavu i izabrali izvođača radova. Projekt je sufinanciran od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 40 posto opravdanih troškova projekta, što iznosi nešto manje od 470 tisuća kuna s PDV-om. Ostatak se plaća iz proračuna Grada Šibenika – istaknula je pročelnica Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Šibenika Madlena Roša Dulibić.

Dobro je što će se velike količine nepropisno i protuzakonito odloženog otpada ukloniti iz prirode, kazao je šibenski gradonačelnik Željko Burić te naglasio da nedostatak ekološke svijesti pojedinaca vrijeđa građane koji svoj otpad odlažu savjesno.

– Nećemo odustati od čišćenja našeg grada i njegove okolice. Pri tome i dalje računamo na pomoć šibenskih volontera i članova Powerlifting kluba “Šibenik”, osvjedočenih prijatelja prirode i našeg grada. Još jednom apeliram na savjest sugrađana i preporučujem da otpad zbrinjavaju tamo gdje mu je mjesto – na službenom odlagalištu – poručio je šibenski gradonačelnik.

J.K.