Šibenik i njegove utvrde inspiracija su za interaktivne igrice

ŠIBENIK - Zahvaljujući europskom novcu, Šibenik i njegove utvrde prvi su put inspiracija za interaktivne igrice. U virtualnom okruženju posjetitelji će se moći okušati, primjerice, u obrani tvrđava ili utrci kroz staru gradsku jezgru. Djeca iz Šibenika prva su isprobala novi sadržaj koji će od iduće sezone biti dostupan na tvrđavama.

Zatvoren si u tamnici na tvrđavi, moraš pobjeći i nadmudriti stražare.

-Koji šeću tvrđavom i moraš sjesti na konja i konj će te odvest tamo gdje treba i onda si pobjedio - objašnjava Petra.

To je samo jedan od 4 scenarija virtualnog okruženja starog Šibenika i njegovih tvrđava.

- Te 4 igre koje su osmišljene posebno za Tvrđavu kulture pričaju o povijesti tvrđava i povijest Šibenika - svi imaju priliku okušati se u obrani, u traženju, u bijegu, u utrci i slično - rekla je Ivana Šimundić iz Odjela za marketing i odnose s javnošću Tvrđave kulture Šibenik.

Povijesni detalji predstavljeni na zabavan i edukativan način - pun su pogodak.

- Igrala sam igru da sam na tvrđavi i dolaze mi drugi ljudi i ja ih moram upucati sa lukom i strijelom. Bilo je zanimljivo i zabavno - rekla je Aurora.

A pobrinuo se za to cijeli tim - od stručnjaka za trigonometrijsko snimanje tvrđava i gradskih ulica do povjesničara i dramaturginje.

- Zaista, koristili smo sve moguće alate i sve, da nekako dočaramo što je u to vrijeme, u određenom povijesnom razdoblju bilo aktualno u Šibeniku - rekla je Martina Horvat iz Odjela za međunarodnu suradnju i projekte Tvrđave kulture Šibenik.

Ovaj europski projekt novo je blago gradskih utvrda.

- To će biti još jedan dodatni sadržaj na šibenskim tvrđavama, uz proširenu stvarnost i uz 3D mapiranje zidina, sada će naši posjetitelji imati priliku staviti VR naočale na glavu, uzeti konzole u ruke i iz prve ruke zapravo obraniti Šibenik - pojasnila je Šimundić.

I posvjedočiti dobitnoj formuli - suvremena tehnologija mamac je za upoznavanje vrijedne spomeničke baštine, a time i jamac za njezinu zaštitu i očuvanje, piše HRT.

I.G.