Šibenčanka Nina, prva profesionalna vatrogaskinja u povijesti Dalmacije

ŠIBENIK - U Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici sve je više žena - 25 %! U Šibensko-kninskoj županiji ih je - 8 posto! A u šibenskoj javnoj vatrogasnoj postrojbi - Nina Dukić jedina je djevojka među 60-ak kolega.

Nina Dukić prva je profesionalna vatrogaskinja u povijesti šibenskog vatrogastva, ali i u Dalmaciji!

- Znam da je bila prije mene jedna cura u Zagrebu, a ja sam tu u Šibeniku - priča za HTV Nina Dukić, vatrogaskinja JVP Šibenik.

Matičnom zatonskom DVD-u pridružila se 2006.. Budući da je iz mjesta poznatog po vatrogasnoj tradiciji, odabir profesije ne iznenađuje!

- Počevši od djeda, oca, to je sve u obitelji. Ja smatram da svaka kuća koja je u Zatonu prošla je kroz DVD - nastavlja Nina.

Iako su svi vatrogasni zapovjednici u Šibeniku Zatonjani, imala je težak put do primanja u službu!

- Jako težak put, jer četiri puta sam se ja prijavljivala na natječaj - dodaje.

- Mi smo na našim natječajima u ovoj postrojbi dosad imali dvije žene. Ninu smo primili nakon trećeg ili četvrtog pokušaja. Dakle, mi imamo jedan sistem koji koristimo kod prijema i za muškarce i za žene - priča Volimir Milošević, zapovjednik JVP-a Šibenik.

Nakon zahtjevnog testiranja, bila je spremna za vatreno krštenje - u pravom smislu te riječi.

Njezinim kolegama u početku je bilo neobično vidjeti je u borbi s vatrom!

- Kako imamo kacige, imaš one potkape ja kažem hajde, brže mali, poteži ovu cijevnu prugu! Kad odjednom put lakirani nokti. Ja kažem što je ovo, ljudi moji!? Pogledam - ono žensko - prisjeća se Goran Bušac, vatrogasac JVP Šibenik.

Zatonsko područje vrvi vatrogascima, ali i požarima! Upravo je onaj prije dva ljeta za Ninu bio - najteže iskustvo.

- Tu je tribala glava ostati pribrana, jer bile su ugrožene kuće, tu su obitelji. Drukčije je to i drukčije je na nekom drugom terenu koji je tebi nepoznat - kaže Nina.

Sa šumskim požarima bori se već više od 10 godina.

- Nisam se nikad našla pred tako velikom temperaturom. To je bio najveći izazov moj, zapravo. Kako kažu, navikne se čovik - zaključuje Nina.

Jer vatrogastvo za Ninu nije posao, nego način života!

I.N.