Šibenčani ove nedjelje izlaze na izbore za vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti

ŠIBENIK - U nedjelju, 23. travnja 2023. godine održavaju se izbori za članove vijeća mjesnih odbra i gradskih četvrti na području Grada Šibenika.

Na području Grada Šibenika osnovano je 16 gradskih četvrti i 29 mjesnih odbora kao oblik neposrednog sudjelovanja građana u odlučivanju o lokalnim poslovima. Vijeća mjesnih odbora (i gradskih četvrti) imaju, uključujući i predsjednika, između pet i devet članova, što ovisi o broju birača na određenom području.

Mjesni odbori  na područjima do 200 birača imaju po pet članova vijeća, na onima koji imaju između 201 i 500 birača bira se po sedam vijećnika, dok je po devet članova u vijećima mjesnih odbora (gradskih četvrti) koji imaju više od 500 birača.

Za izbore su prijavljene 54 kandidacijske liste, a na internetskoj stranici Grada Šibenika objavljene su kandidacijske i zbirne liste za svaki pojedini mjesni odbor i gradsku četvrt.

Na ovim izborima birači mogu glasovati samo u mjestu svog prebivališta. Glasovanje je omogućeno na 58 biračkih mjesta, a svoje biračko mjesto građani mogu pronaći na internetskoj stranici Grada Šibenika.

Glasovanje traje neprekidno 23. travnja od 07,00 do 19,00 sati. Birališta se zatvaraju u 19,00 sati. Biračima koji su se zatekli na biračkom mjestu omogućit će se glasovanje i nakon 19,00 sati.

Od subote, 22. travnja 2023. u 00,00 sati do nedjelje, 23. travnja 2023. u 19,00 sati traje izborna šutnja. Za vrijeme izborne šutnje zabranjeno je javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa biračima, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu, objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela. Izborno povjerenstvo poziva sudionike izbora te druge fizičke i pravne osobe da poštuju pravila izborne šutnje.

I.B.