SENZACIONALNO OTKRIĆE KOD VISA: Pronađen mistični sef olupine broda “Re d’Italia”

VIS – Ronilačka ekipa iz Komiže koju okupljaju Lorenzo Marović i sin Andy, na brodu “Re d’Italia” koji je potopljen u Viškom boju 1866. godine pronašla je sef za kojeg su do sad rijetki, poput Lorenza bili uvjereni da postoji.

Photo: Wikimedia

Sjećate li se Andyja Marovića, ronioca koji je još ovog ljeta dva put u jednom danu spasio Jadran? Upravo je on bio u timu svog oca pri pronalasku po mnogim povjesničarima do danas spornog sefa koji je trebao prevoziti zlato koje je navodno služilo da bi Dalmaciju podredili talijanskoj vlasti.

– 13 godina je trebalo da dobijemo legitiman zaron i potvrdimo ovaj nalaz. Sigurno će trebati pričekati određeno vrijeme kako bismo i saznali sadržaj. Za sad smo dobili usmeno odobrenje

Prvi pronašao brod, a onda i nešto za što svi tvrde da ne postoji

Lorenz Marović vodi školu ronjenja Manta na Komiži / Photo: Facebook

Lorenzo je točnu poziciju broda otkrio tražeći koralje još 2005. godine na 115 m dubine, 7 NM  sjeverno od Visa u smjeru Rogoznice. No s otkrićem su krenuli i problemi oko prava pronalaska, jer je isto tvrdio i bivši ministar kulture Jasen Mesić, a tad voditelj Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture. Potonji je naime vodio francusko-hrvatski tim koji je istraživao olupinu tek nekoliko dana nakon što je Marović nabasao na ostatke broda.

Ušli su u sudski spor kojeg je Lorenzo Marović izgubio na splitskom sudu, što i danas drži spornim. Za Morski.hr kaže:

– Sud grubo krši prava da uzme u obzir sve dokaze koje imam imao sam pohranjenu poziciju pronalaska. Upravo je to jedan od razloga zašto smo sad odmah krenuli u javnost s ovom objavom.

Da je tome tako govori činjenica da je iste 2005. godine pronađen još jedan brod gdje su se državne službe ponašale u skladu s procedurom i došle ga snimiti u proljeće 2006. godine, tako da tvrdnja o nekakvoj proceduradlnoj grešci prilikom mog pronalaska “Re d’Italia” kod Visa ne stoji, nego se radilo isključivo o političkim pritiscima da se sve zataška, a moguće i da se netko domogne ovog sefa – kaže Marović.

Jedan od zarona ekipe koju predvodi Lorenzo Marović. Photo: Facebook

Zlato namjenjeno potalijančivanju Dalmatinaca

Postoji legenda da je ukrcana određena količina sredstava u obliku američkih zlatnih dukata kao baza za otvaranje bankarskog sustava u Dalmaciji koji bi služio tome da Dalmatince pretvore u Talijane. Možemo to nazvati „tihom kolonizacijom“ ili kako god želite.

Ovaj pronalazak sam prijavio kao lojalan građanin, a ukoliko se potvrdi sadržaj sefa, Marovića bi mogla dočekati i nagrada od 10 posto procijenjene vrijednosti koja se mjeri u desecima milijuna eura.

– Danas, srećom imamu punu suradnju s Konzervatorskim uredom u Splitu, a što se tiče vrijednosti u sefu, to je teško procijeniti. Sumnja se na vrijednost o 250 000 tadašnjih talijanskih lira. No meni je najbitnije da ovo otkriće sačuvamo za našu djecu. 391 duša je ostala na dnu mora istog trenutka i te duše žele spokoj i mir, a do sad je tu bila čitava zbrka od strane svakakvih tipova koji tamo rone.

Ronilački centar Manta u Komiži kojeg vodi obitelj Marović

Koliko je bogato naše more, govori i podatak o nedavnom otkriću broda punog amfora na Pagu i to u relativno plitkom moru! A što li tek krije ovo naše more? – pita se na kraju znakovito Marović.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ: Heroj koji je Jadran spasio od katastrofe: “Brod bi se definitivno potopio da nismo došli!”