SENZACIJA S OTOKA Na Hvaru 150% povećanje noćenja, 100% povećanje dolazaka

HVAR – Prema podacima sustava eVisitor, zadnja dva tjedna grad Hvar obara turističke rekorde, te su brojke dolazaka i noćenja u dane 01.08. – 10.08. za 5% bolji nego rekordne 2019. godine. Nautika bilježi čak 15% bolje rezultate u odnosu na 2019.

Nažalost gledajući samo sustav, u gradu Hvaru dana 12.08. na 12059 prijavljenih kreveta imali smo prijavljenih „samo“ 7183 gosta i po tome u gradu bi trebala biti „katastrofalna“ turistička sezona.

Da ne gledamo sve samo kroz brojke, zadnjih tjedan dana velika je navala na slobodni hotelski ili privatni smještaj u gradu Hvaru, traži se u last minute soba više, a na veliko zadovoljstvo hvarana sve je popunjeno i za naredni tjedan, te je čak i Booking.com grad Hvar proglasio SOLD OUT.

Ako se vratimo na brojke, u srpnju je grad Hvar ostvario 143530 noćenja i 30032 dolaska što je povećanje od 150% u noćenjima i 100% u dolascima odnosu na 2020. U odnosu na 2019. godinu ostvareno je 77% turističkog prometa.

Najviše se odmaraju amerikanci, nijemci, francuzi i slovenci, dok se do početka rujna očekuje povećanje broja dolazaka gostiju iz Velike Britanije.

Ove rezultate, smatra Petar Razović, direktor TZ grada Hvara, imamo prvenstveno odličnom suradnjom turističkih djelatnika grada Hvara i Turističke zajednice grada Hvara, pridržavanjem epidemioloških mjera, kao i zajednički sjajno odrađenim marketinškim aktivnostima svih turističkih zajednica otoka Hvara

-Koliko je bitno da otok Hvar napokon ide u smjeru ujedinjavanja pokazala je ova izazovna turistička godina, kada smo točnim predviđanjima a kasnije zajedničkim radom uspjeli promovirati cijeli otok Hvar kao „zeleni prema Covidu“ i siguran otok na našim emitivnim tržištima. Uspješan rad do kraja rujna rezultirati će usvajanjem Brand strategije otoka Hvara koja će biti jedinstvena u Hrvatskoj i daljnji smjer razvoja cijele destinacije – kazuje Razović.

Gledajući uvjete pripreme ove godine ali i prošle, te sve što se uspješno za turizam učinilo i što bi se još za turistički razvoj cijelog otoka trebalo učiniti, hvarani su jedinstveni u razmišljanju da je došlo vrijeme da imaju svog otočanina u sustavu Ministarstva ili HTZ-a.

D.G.