Senjani se pobunili protiv parkinga na povijesnom trgu - Grad Senj: "To je privremeno rješenje"

SENJ - Građani Senja ovih nam se dana javljaju s problemom parkirališta koje je osvanulo na središnjem gradskom trgu. Kažu - "nije primjereno da se automobili parkiraju na povijesni trg koji je upisan u registar kulturnig dobara RH". Iz Grada Senja odgovaraju - da, to je trenutno parking, ali bio je i prije, samo neuređen. Ipak, dodaju, to je tek privremeno rješenje.

- Obraćam Vam se kao zabrinuti građanin grada Senja s molbom da istražite i podijelite s javnosti nedavna događanja u gradu Senju koju je većinu ljudi uistinu zaprepastilo. Naime, odlukom gradskih vlasti središnji gradski trg - Cilnica ili, za Senjane - "Velika placa" uređena je ni manje ni više kao parkirališe. Radi se o najvećem i najznačajnijem trgu u središtu glavne gradske jezgre (zaštićeno kulturno dobro upisano u registar kulturnih dobara pod oznakom Z-4186), kojeg pojedini povjesničari nazivaju i "najljepšim trgom sjevernog Jadrana", a kojima dominira stari vojni kaštel - Ožegovićianum iz 13. stoljeća i niz baroknih zgrada iz 18. i 19. stoljeća, a u središtu ga krasi i prekrasna klasicistička fontana obnovljena 1845. godine (koja je i pojedinačno kulturno dobro upisano u registar kulturnih dobara pod oznakom P-4950.

Iako je prije nekoliko godina izrađen projekt obnove trga i okolnih ulica, dosad nije ništa učinjeno po tom pitanju, a trg u centru grada, u središtu zaštićene gradske jezgre, dakle prostora visoke ambijentalne i spomeničke vrijednosti, sada je odlukom gradskih vlasti uređen kao parkiralište koje će se naplaćivati. Ovo je jedinstveni primjer na cijeloj jadranskoj obali, a usudio bih se reći i na čitavom Mediteranu, gdje mogu jadranski gradići primjereno njeguju svoju spomeničku baštinu koja ima sve veću ulogu u razvoju kulturnog turizma. Senj je, očito, u tome grad-slučaj. Građani dijele nezadovoljstvo i zaprepaštenje odlukama gradske vlasti, međutim, dosad nema nikakvih znakova o promjeni takve odluke. Molim Vas da Vi, kao medij, prenesete ovu vijest i upoznate širu javnost o ovome - kaže zabrinuti Senjanin.

"To je kao da Stradun, riječki Korzo ili splitsku rivu pretvorite u parkiralište"

- Ponavljam, radi se o središtu grada, prostoru nulte spomeničke vrijednosti koji NIKAKO ne može biti uređean kao parkiralište. To je kao da Stradun, Trg Bana Jelačića, riječki Korzo ili splitku rivu pretvorile u parkiralište da bi gradski proračun obogatili za koju kunu. Nepojmljivo i nedopustivo. Stoga Vas molim i u svoje osobno ime i u ime brojnih drugih nezadovoljnih sugrađana da dalje istražite koji akteri iza ovog stoje (grad Senj, ministarstvo kulture, Ličko-senjska županija) i podijelite ovu vijest sa širom javnošću. Ovo nije slika Senja niti slika Hrvatske, niti slika kako bi hrvatski turizam trebao izgledati u 21. stoljeću - zaključuje građanin.

Foto: Čitatelj

Iz Grada Senja smiruju strasti i poručuju da je ovo tek privremeno rješenje.

- Na tom trgu se preko 30 godina parkiraju automobili bez ikakvog reda. Grad Senj je 2020. godine preko arhitektonskog natječaja izradio projekt uređenja Gradske jezgre koji obuhvaća i ovaj trg. Završili smo prvi krug, a sad završavamo izmjenu dokumentacije, tako da bi se u sljedećoj godini krenulo u uređenje ulice duljine 330 m duljine, nakon čega je u redu Trg Silnica. Prije se parkiralo svakako i po nogostipima, a sad je Grad Senj odlučio uvesti red. Točno se sada zna gdje se smije parkirati i broj parkirnih mjesta drastično je smanjen, za više od pola.

Parking je privremeno rješenje do uređenja trga. Znam da je šteta po gradskom trgu iscrtavati, ali za 3-4 godine kad se trg uredi, promet će se u potpunosti izmjestiti iz stare gradske jezgre, što je i nama cilj.

Da bi zabranili parkiranje u gradskoj jezgri, moramo građanima osigurati i parking van gradske jezgre - kazao je za Morski HR Jure Tomljanović, pročelnik jedinstvenog odjela Grada Senja.

Jurica Gašpar