Sedmi rođendan Baronea: Slavljenička sunčana nedjelja i odlična atmosfera na šibenskoj tvrđavi

ŠIBENIK - Prigodnim i besplatnim programom za sve Šibenčane i njihove goste, u nedjelju je obilježena sedma obljetnica otvorenja obnovljene tvrđave Barone.

Nakon tvrđave svetog Mihovila, riječ je o drugoj obnovljenoj kopnenoj tvrđavi na području Šibenika čija je obnova završena 2016., a koju je iniciralo Društvo za očuvanje šibenske baštine 'Juraj Dalmatinac'.

Foto: Grad Šibenik

- U sedam ljeta na Baroneu je održano više od 170 večernjih događanja, uz brojna dnevna događanja izvan ljetne sezone, poput edukativnih i kreativnih radionica, dječjih predstava ili posebno osmišljenih i prilagođenih tura za posjetitelje. Sve to govori u prilog značaju koji ova tvrđava ima za Šibenčane i goste iz Hrvatske i svijeta - poručili su iz Javne ustanove Tvrđava kulture Šibenik koja upravlja obnovljenim tvrđavama.

Upravo je jedan takav edukativan i kreativan program ove nedjelje privukao brojne Šibenčane, velike i male na tvrđavu Barone odakle 'puca' možda najljepši pogled na šibenski arhipelag. Tako su posjetitelji danas mogli prošetati bedemima Baronea i doznati nešto više o značaju tvrđave u obrani Šibenika u ratovima u 17. stoljeću uz stručno vodstvo arheologa Andrije Nakića.

Posjetitelj su se mogli okušati i u tematskim VR igrama, dok su za djecu pripremljene kreativne radionice poput one izrade bagatina, starog šibenskog kovanog novca.

Tko to dosad nije učinio, mogao se danas učlaniti u Klub prijatelja šibenskih tvrđava i time si ubuduće osigurati brojne pogodnosti ne samo na Baroneu već i tvrđavama sv. Mihovila i sv. Ivana te Kući umjetnosti Arsen.

- Otkako je otvorena 2016., Barone je postao i turistička i kulturna atrakcija, mjesto posebne atmosfere koje večernjim programima privlači ljubitelje dobrog filma, glazbe i plesa, mjesto za učenje o povijesti grada, mjesto za igru, mjesto za druženje i uživanje u kavi sa spektakularnim pogledom - poručili su, među ostalim, iz Tvrđave kulture Šibenik.

- Ulaz na tvrđavu Barone ove je nedjelje bio besplatan te ostaje besplatan sve do kraja veljače, a za sve informacije o programima pratite stranice Tvrđave kulture - poručuju iz Grada Šibenika

I.G.