SAVUDRIJSKA VALA Ribari s obje strane nagomilali milijunske kazne

SAVUDRIJA – Spor između Hrvatske i Slovenije oko morske granice u Savudrijskom zaljevumjesecima se ne miče s mrtve točke. Slovenija zahtjeva implementaciju arbitražne odluke koju Hrvatska ne priznaje.

Iako političari šute – ribari svakodnevno primaju kazne. Kako slovenski tako i hrvatski! Prema nekim proračunima na njima će do kraja godine biti cifra od 2 milijuna eura, piše RTL.

Izlazak na more za savudrijske je ribare dobro poznati igrokaz. Kada pređu morsku granicu slovenska policija fotografira njihove tablice te ih upozorava da se nalaze u slovenskom moru.

– Slijedom toga dobivamo dvije kazne po svakom ulasku u tom području. Jednu od policije za ilegalan prelazak granice a drugu zbog protupravnog izlovljavanja – priča Danilo Latin, savudrijski ribar.

Photo: Facebok/Udruga Mare Croaticum

Rekorderi po broju dobivenih kazni, supružnici Makovac već su navikli da im iz tjedna i tjedan dolazi po nekoliko kazni, svaka u visini od 500 do preko 1000 eura. Koliko su ih dobili više i ne pamte.

– Situacija se možemo reći normalizirala. To je postalo skoro rutina i možda ćemo ubuduće živjeti tako još par godina – priča Diego Makovac.

Hrvatska istom mjerom kažnjava slovenske ribare. No iako ih politika udaljava, ribari s obje strane tvrde da su u dobrom odnosima.

– Na moru poanta je da uvijek morate imati prijatelja. Uvijek vam se može nešto dogoditi na moru. Može nastat kvar, može nevrijeme – dodaje Mihael Kocijančić.

Do kraja godine savudrijski ribari procjenjuju da će dobiti ukupno oko 2000 kazni, no Vladi ipak vjeruju da kazne neće morati sami plaćati.

Ivan Dobran, RTL