Savjeti koji život znače - Pročitajte kako se spasiti iz automobila koji tone

U ponedjeljak se na Pelješcu dogodila strašna tragedija. Automobil s 4 osobe sletio je u more kod trajektnog pristaništa. U trenutku slijetanja vozila u more u njemu su se nalazile četiri osobe od kojih su se tri uspjele izvući iz mora, dok je četvrta osoba preminula.

Tog kobnog ponedjeljka, vozeći iz smjera Stona u pravcu Splita, vozač je pogrešno skrenuo za trajektno pristanište misleći da vozi pristupnom cestom prema Pelješkom mostu.

JEDNA OSOBA POGINULA Automobil s 4 osobe sletio u more kod trajektnog pristaništa na Pelješcu
U trenutku slijetanja vozila u more u njemu su se nalazile četiri osobe od kojih su se tri uspjele izvući iz mora, dok je četvrta osoba preminula. Jučer, 19. ožujka u 22,35 sati došlo je do slijetanja osobnog vozila splitskih registarskih oznaka u more na trajektnom pristaništu

Odmah nakon slijetanja, iz vozila su, samostalno i bez ozljeda, uspjeli izići vozač i dvoje putnika, dok je jedna od putnica, 45-godišnjakinja, ostala u vozilu...

Biti zarobljen u automobilu koji tone je apsolutno i neopisivo zastrašujuće. Srećom, i vi i drugi putnici s vama, imate dobre šanse pobjeći iz automobila koji tone, ali samo ako ostanete mirni i brzo djelujete.

Otkopčajte sigurnosni pojas odmah nakon pada automobila u vodu, otvorite ili razbijte prozor i izvucite sebe i sve ostale putnike - počevši od bilo djece. Uvijek držite alat za razbijanje stakla u automobilu i uvježbavajte svoj plan bijega. A evo i kako...

Brzi izlazak iz automobila

Čim shvatite da skrećete s ceste u vodu ili more, zauzmite položaj tako da ako vozite automobil, stavite obje ruke na upravljač automobila. Udar automobila u vodu mogao bi aktivirati sustav zračnih jastuka, a bilo koji drugi položaj mogao bi u tom slučaju uzrokovati ozbiljne ozljede.

Ako ste putnik, spuštanje glave ili podizanje ruku moglo bi povećati šanse da se ozlijedite u nesreći.

Foto: WikiHow

Pokušajte ostati mirni i brzo djelovati

Panika smanjuje energiju, troši dragocjeni zrak i uzrokuje da se pretjerano iscrpite. Čim vidite da vozilo pada udahnite nekoliko dubinskih udisaja i recite sebi "Moram ostati usredotočen i odmah djelovati."

Usredotočite se na ono što se događa u trenutku i na korake koje ćete morati poduzeti da biste pobjegli. Govorite si: "Moram otkopčati pojas, otvoriti prozor i izaći."

Imat ćete samo oko 30-60 sekundi da 'djelujete' prije nego što vaš automobil potone ispod vode i bijeg postane gotovo nemoguć.

Ne zovite hitne službe dok ne izađete iz auta. Upućivanje poziva zahtijevat će dragocjene sekunde i smanjiti vaše šanse za bijeg!

Otkopčajte sigurnosni pojas

Čim padnete u vodu, otkopčajte pojas. Nećete moći izaći iz auta ako ste vezani.
Ovo je prvi korak u protokolu S.W.O. (Safety, Window, Out) - sigurnosni pojasevi otkopčani, prozor otvoren ili razbijen, izlazak van, prvo djeca, protokolu koji je razvio stručnjak za sigurnost automobila dr. Gordon Giesbrecht.

Ako u automobilu ima djece ili drugih putnika kojima će možda trebati pomoć, nemojte se još brinuti hoćete li ih otkopčati. Vaš prvi prioritet je da sebe otkopčate kako biste što prije stvorili uvjete za bijeg.

Otvorite prozor čim se otkopčate

Nakon otkopčavanja sigurnosnog pojasa, brzo otvarajte prozor prije nego što se voda podigne iznad razine prozora. Jednom kad voda pritisne prozor, postat će vam gotovo nemoguće otvoriti ga ili ga razbiti.

Ako vaš automobil ima električne prozore, trebali bi nastaviti funkcionirati nekoliko minuta nakon što uđete u vodu.

Ne pokušavajte pobjeći kroz vrata. Pritisak vode izvan vrata otvaranje će učiniti gotovo nemogućim, u roku od nekoliko sekundi od udara u vodu. Čak i ako uspijete otvoriti vrata, to će uzrokovati naglu poplavu automobila vodom i brže potonuće.

Razbijte prozor ako ga ne možete otvoriti

Ako ne možete otvoriti prozor ili ako ga otvorite samo na pola, morat ćete ga razbiti.

Ako nemate pri ruci alat za razbijanje stakla (poput čekića za razbijanje stakla), uklonite naslon za glavu s jednog od sjedala i nekoliko puta udarite donji kut prozora.

Budući da je prednji dio automobila najteži i vjerojatno će prvi potonuti, ne pokušavajte pobjeći kroz vjetrobransko staklo. Vjetrobransko staklo je također dizajnirano da ga je teže razbiti od ostalih prozora. Umjesto toga, razbijte prozor na vozačevoj strani ili stražnje suvozačko staklo.

Ako nemate alata ili teških predmeta s kojima biste razbili prozor, koristite noge. Udarite blizu prednjeg dijela prozora ili duž šarki, a ne u sredini.

Prvo izvucite djecu

Ako u vašem automobilu ima djece, odmah ih otkopčajte i izgurajte kroz otvoreni prozor. Bit će vam tako lakše izvući ih, a zatim ih slijediti nego što bi vam bilo da se vraćate po njih nakon što se sami izvučete.

Ako u automobilu ima više djece, počnite pomagati najstarijem. Možda će moći pomoći mlađoj djeci da dođu na sigurno!

Bijeg kroz otvoreni ili razbijeni prozor

Nakon što je prozor otvoren ili razbijen i kad izvučete djecu, izađite što brže možete.

Vaš se automobil u ovom trenutku možda već puni vodom i brzo tone, stoga budite spremni plivati gore i kroz prozor.

Ako morate plivati da biste izašli, nemojte udarati nogama dok se ne maknete iz automobila - mogli biste ozlijediti druge putnike. Koristite ruke da se odgurnete prema gore.

Pokušajte otvoriti vrata ako je automobil potopljen

Ako ne možete otvoriti prozor prije nego što automobil potone, možda ćete i dalje moći pobjeći kroz vrata. Udahnite nekoliko sporih, dubokih udisaja dok još ima zraka u automobilu, a zatim otključajte najbliža vrata.

Ljudima se obično govori da pričekaju dok se automobil potpuno ne napuni vodom kako bi se pritisak unutar i izvan njega izjednačio, a tada ćete navodno moći otvoriti vrata.

Ali Mythbusters i Top Gear su testirali ovu teoriju i otkrili da ona baš ne funkcionira. Unutarnji i vanjski pritisak na kraju će se izjednačiti, ali to se neće dogoditi čim se automobil napuni vodom. To traje malo duže, toliko dugo da ćete se vjerojatno utopiti prije nego što se to dogodi.

Moguće je ako ste strpljivi, mirni i čuvate kisik, ali ne računajte na njega. Ako morate otvoriti vrata, zadržite dah i snažno pritisnite vrata dok vučete ručku da biste je otvorili, a zatim plivajte gore-van.

Potrebno je 60 do 120 sekundi (1 do 2 minute) da se automobil napuni vodom. Nažalost, vaše šanse za uspješan bijeg u ovoj situaciji su vrlo male, osim ako nemate opskrbu kisikom.

Nastavite normalno disati dok voda ne bude na razini prsnog koša, a zatim duboko udahnite i držite dah. Ostanite mirni. Držite usta zatvorena kako biste sačuvali dah i spriječili ulazak vode.

Plivajte na površinu što je brže moguće. Odgurnite automobil i otplivajte na površinu. Budite svjesni svoje okoline dok plivate i isplivate na površinu; možda ćete se morati nositi s jakom strujom ili preprekama kao što su stijene, betonski nosači mostova ili čak brodovi koji prolaze.

Ako se radi o vodi prekrivenoj ledom, krenite prema vidljivoj rupi nastaloj udarcem automobila. Potrudite se izbjeći ozljeđivanje na preprekama i koristite grane, nosače i druge predmete za koje se možete držati ako ste ozlijeđeni ili iscrpljeni.

Nazovite hitnu službu kad izađete. Ako ste ostavili telefon u autu, zasigurno ćete pronaći nekoga tko će nazvati umjesto vas.

Adrenalin u vašem krvotoku nakon bijega može učiniti da ne primjetite ozljede koje ste možda zadobili u nesreći, pa što prije napravite liječničku procjenu.
Hipotermija je također realna mogućnost, ovisno o temperaturi vode, razini šoka koju putnici i vozači doživljavaju i vanjskoj temperaturi.

Neki savjeti koje nije zgorega poslušati

U automobilu držite alat za razbijanje stakla. Razbijanje prozora u slučaju nužde s bit će mnogo lakše ako specijalizirani alat držite na očitom i lako dostupnom mjestu.

Nabavite čekić za razbijanje stakla ili privjesak za ključeve za razbijanje stakla i držite ga sa sobom svaki put kad ste u automobilu. Alat možete objesiti na retrovizor ili ga pričvrstiti na privjesak za ključeve radi brzog pristupa.

Vježbajte brzo spašavanje svoje djece. Kada pokušavate izvući djecu iz automobila u hitnim slučajevima, dovoljno brzo otkopčavanje sigurnosnih pojaseva može biti izazov - pogotovo ako su u autosjedalicama.

Vježbajte spašavanje svoje djece što je brže moguće. Nakon što ste to savladali, pokušajte ih otkopčati i zatvorenih očiju. Također možete držati pri ruci alat za rezanje sigurnosnog pojasa u slučaju da je otkopčavanje sigurnosnih pojaseva preteško.

A.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Policija objavila detalje tragedije na Pelješcu: “Vozač misio da vozi pristupnom cestom za Pelješki most i pogrešno skrenuo!”
Odmah nakon slijetanja, iz vozila su, samostalno i bez ozljeda, uspjeli izići vozač i dvoje putnika, dok je jedna od putnica, 45-godišnjakinja, ostala u vozilu odakle su njeno tijelo izvukli ronioci Interventne jedinice policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske. Policijski službenici Polic…
U nesreći na Pelješcu poginula plesačica iz TV emisije “Ples sa zvijezdama”, od nje se emotivno oprostio partner
U prometnoj nesreći koja se 19. ožujka dogodila na trajektnom pristaništu Prapratno na Pelješcu poginula je Polina Golubeva, Ruskinja koja se prije 20 godina doselila u Hrvatsku. Iako je bila diplomirana pravnica, široj javnosti postala je poznata po zavidnoj plesačkoj karijeri. Poznata plesačica s…