SAT KANADERA = 71.889 KUNA – Tko izazove požar, plaća gašenje!

U javno savjetovanje Hrvatska vatrogasna zajednica uputila je nekoliko dokumenata među kojima je najzanimljiviji naputak o cjeniku vatrogasnih usluga za dojave požara, ali i cjenik lažnih dojava o požarima. Naplaćivat će se i lažne dojave pravnim osobama koje koriste sustav vatrodojave, javlja Jutarnji list.

Ono što je također znakovito je da je u prvom članku predloženog cjenika prvi put propisana cijena vatrogasnih intervencija koje se naplaćuju od pravne i fizičke osobe koja je svojom krivnjom prouzročila izvanredni događaj, a pravomoćno je osuđena za navedeno te sukladno kojoj se naplaćuju troškovi vatrogasne intervencije na cestama od pravne ili fizičke osobe koja je odgovorna za upravljanje i održavanje cesta prema pozitivnim propisima.

Foto: Josip Jadrijević / Ilustracija

Sat vatrogasca 150 kuna

Najskuplje je angažiranje letjelica i to zrakoplova “Canadair” CI-415 čiji sat leta stoji 71.889 kuna, a nešto je jeftiniji sat leta Antonova An-32 b, 68.247,38 kuna. Cijena leta helikoptera Mi-171 MTV-1 je 52.825,60 kuna, MI-171 Sh stoji 48.960,24 kune po satu, a za sat leta Bella-206 treba platiti 9188,71 kunu.

Kad je riječ o vozilima za gašenje požara i spašavanje, cijene se kreću od 250 do 750 kuna po satu što uključuje i specijalna vatrogasna vozila, a nešto skuplja, ali daleko manje od letjelica, uporaba plovila čiji je sat procijenjen ovisno o snazi motora od 1250 do 7000 kuna. HVZ je dao i cjenike za uporabu motornih pila za drvo koje stoje 120 kuna po satu dok je upotreba one za beton 30 kuna po satu skuplja.

Foto: HRZ

Sat uporabe reflektora stoji 50 kuna po satu, a vatrogasnih ljestava od 28 do 32 kune po satu. Rad vatrogasaca obračunava se 150 kuna po satu, a kilometraža vatrogasnih vozila 15 kuna po kilometru ako se radi o većem, a 10 kuna o manjem vatrogasnom vozilu do tri tone nosivosti. Sve navedene cijene su bez PDV-a. Kad na snagu stupi ovaj naputak, prestat će vrijediti onaj iz 2018. godine.

Foto: HRZ i PZO/ F. Petrinjak

Zaštita podataka

U savjetovanje sa zainteresiranom javnosti Hrvatska vatrogasna zajednica osim ovog dokumenta uputila je prijedlog Pravilnika o korištenju osobnih podataka profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca koji su pohranjeni u računalnim sustavima vatrogastva. Zasad nije bilo nikakvih primjedbi ili komentara na objavljene prijedloge pravilnika. Navedeni cjenici uobičajeni su jer se na temelju tih cjenika naplaćuju intervencije vatrogasnih postrojbi.

O tome kako je sastavljen cjenik, te kako će se naplaćivati lažne vatrodojave, kao i intervencije u slučaju lažnih poziva koji su zahtijevali veće angažiranje vatrogasnih postrojbi, pokušali smo nešto više doznati i u HVZ-u. U svakom slučaju, ako netko odluči lažno dojaviti o požaru, moglo bi ga takva intervencija vatrogasaca skupo stajati, a vatrogasci zatražiti da im se nadoknade troškovi u sudskom postupku protiv onih koji su odlučili lažno uzbunjivati njihove postrojbe.

– Nisam uspio još vidjeti navedeni pravilnik i naputak, ali i dosad je bila ta odredba u pravilnicima tako da se u biti ništa bitno nije promijenilo – rekao je Jutarnjem listu Siniša Jembrih, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba.

I.B.