Šareni kamenčići osvanuli na plaži na Kantridi. Evo o čemu se radi

RIJEKA – Plaža Ploče na Kantridi već je neko vrijeme pod prismotrom znanstvenika s Građevinskog fakulteta i britanskog sveučilišta Lancaster, koji u sklopu projekta Beachex istražuju kako klimatske promjene i sustav dohranjivanja utječu na šljunčane plaže.

Na spomenutoj lokaciji prije 2 godine postavljena je kamera, a od neki dan i nova obavijest o znanstvenom monitoringu koji je u tijeku. Kako bi otkrili mehanizme kretanja plažnog materijala, na plaži na Kantridi postavljeni su obojani oblutci. Građani se mole da kamenčiće ne diraju, kako bi projekt rezultirao što boljim rezultatima.

Foto: Facebook

Projekt Beachex je znanstveni projekt kojeg provode Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Lancaster Environment Centre – Lancaster University, a financiran je iz Programa „Znanstvena suradnja“ Hrvatske zaklade za znanost, koji je financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Projekt ima za cilj razviti bazu podataka dohranjivanih plaža, informirati javnost i lokalnu samoupravu o eroziji plaža, ali i istražiti utjecaj klimatskih promjena na održivost plaža. Kroz projekt će se odrediti i morfodinamičke karakteristike nasutih plaža, ocijeniti utjecaj dohranjivanja na biljni i životinjski svijet te ponuditi rješenje za oporavak nasutih plaža.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Dohrane plaža su siva zona devastacije priobalja – Mogli bi učiti od Velike Britanije