Sarajlija loveći na lignju u Neumu, na udicu uhvatio morskog psa

NEUM - Neobična situacija dogodila se u Neumu ispred gostiju plaže kod hotela Alma gdje je jedan Sarajlija loveći na lignju uhvatio malog morskog psa, piše Klix.ba.

- Svima je bilo zanimljivo, ljudi su se okupili, gledali i fotografirali malog morskog psa, potom je lovac vratio u Jadransko more - kazao je svjedok ovog događaja.

Foto: Klix.ba

Iako neki bosansko-hercegovački biolozi u navedenom tekstu tvrdi da se radi o bebi morskom psu, to nije točno. Radi se o odrasloj jedinci primjerka koji se upravo u blizini Neuma kote, kazao je za Morski HR morski biolog i patobiolog, ravnatelj je Centra za marinsku i slatkovodnu biologiju Sharklab ADRIA i jedan od najvećih svjetskih stručnjaka za Morske pse, Andrej Gajić.

O kojoj se vrsti radi?

- Iako na slikama ne vidimo ugao zakrivljenosti donje vilice koji je u biti jedini pravilan morfološki diskriminatorni karakter, prema podacima proteklih 10 godina istraživanja u zaljevu Neum-Klek vrlo vjerovatno je Mustelus punctulatus ili morski pas mekuš - potvrdio je Gajić.

U Jadranu žive čak 33 vrste morskih pasa. Modrulj, psina lisica, mačka bljedica, pas mekuš, kostelj i kučak su najčešće.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Gotovo pola stoljeća bez smrtno stradalih od napada morskog psa u Jadranu | | Morski HR
StravičnI slučajevi iz Egipta gdje je morski pas napao vije žene i izgrizao ih na smrt, šokirali su javnost. No statistički gledano, vjerojatnost napada morskog psa u svjetskim oceanima jest jedan