Nepovoljniji omjer rođenih i umrlih od Senja ima samo jedan goranski grad

SENJ - Senj se po broju rođenih u odnosu na broj umrlih našao samo ispred Vrbovskog u Gorskom kotaru. No, i Crikvenica ima razloga za zabrinutost, a niti Rijeka ne stoji mnogo bolje.

Državni zavod za statistiku objavio je krajem prošle godine statističko izvješće 'Prirodno kretanje stanovništva u 2021. po županijama i gradovima/općinama' koje nimalo ne ohrabruje. Odnos rođenih i umrlih u Hrvatskoj je prilično nepovoljan, ponegdje i katastrofalan. U nekim sredinama valja upaliti crveni alarm. I ne gasiti ga - vjerojatno godinama.

Ponajprije se to odnosi na Senj. Od 127 gradova u Hrvatskoj tek Vrbovsko ima nepovoljniji omjer rođenih i umrlih. Po vitalnom indeksu (živorođeni na 100 umrlih) Senj gleda u leđa gradovima poput Čabra, Drniša, Slunja, Visa, Vrlike Ispred Senja su i općine Perušić, Plitvička jezera, Udbine i Vrhovine u Ličko-senjskoj županiji.

I Crikvenica ima razloga za zabrinutost. Nepovoljniji omjer rođenih i umrlih u Primorsko-goranskoj županiji imaju tek goranski gradovi i općine te Punat i Vrbnik. Od 14 gradova u PGŽ samo Čabar i Vrbovsko su ispod Crikvenice. Za utjehu Crikvenici, Rijeka je u gotovo identičnoj situaciji.

Najbolji vitalni ideks (živorođeni na 100 umrlih) u Primorsko-goranskoj županiji među općinama imaju Viškovo i Čavle, a među gradovima prednjače Mali Lošinj, a potom Kastav i Kraljevica.

DZS je ponudio niz zanimljivih podataka. Prije deset godina omjer rođenih i umrlih bio je puno povoljniji (41.700 u odnosu na 51.700). Prosječna starost majke pri prvom porodu 1992. godine je iznosila 24,5 godine, a lani gotovo 30 godina. Dobra je vijest da se prosječni životni vijek produžio za petnaestak godina u posljednjih pedesetak godina. Prosječni vijek muškaraca produžio se s 60 na 75 godina, a žena sa 66 na 81 godinu.

U državi je rođenih 36.500, a umrlih 62.700. U PGŽ rođenih je 2.156, a umrlih 4.588. Više no dvostruko umrlih, kao i u velikoj većini županija. Najbolja situacija je u Međimurskoj županiji i Gradu Zagrebu gdje broj umrlih ponešto nadvisuje broj rođenih. Relativno dobar omjer imaju Splitsko-dalmatinska i Zadarska županija.

Najlošija situacija je u Karlovačkoj županiji gdje broj umrlih za gotovo tri puta nadvisuje broj rođenih te u Ličko-senjskoj županiji gdje je gotovo dva i pol puta više umrlih (400 rođenih i tisuću umrlih).

Kad se usporedi broj rođenih i umrlih, u plusu su samo dva grada u Hrvatskoj, Dugo Selo i Metković te petnaestak općina, među kojima je pri samom vrhu Viškovo, ujedno i jedina jedinica lokalne samouprave s plusom u Primorsko-goranskoj županiji, piše Tunera.info.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

OGROMAN PAD! Objavljeni službeni rezultati popisa stanovništva - Ima nas samo 3.87 milijuna
Državni zavod za statistiku objavio je konačne rezultate Popisa 2021. o ukupnom stanovništvu prema spolu i starosti, te prema narodnosti, vjeri, državljanstvu i materinskom jeziku. Prema Popisu 2021., Republika Hrvatska ima 3.871.833 stanovnika, od čega 1.865.129 muškaraca (48,17%) i 2.006.704 žena…