„SafetyNet- Bitka za sigurnost“ u Kaštelima

Preventivni projekt Policijske uprave splitsko-dalmatinske „SafetyNet-Bitka za sigurnost“ nastavio se u četvrtak aktivnostima na području Kaštela. U prostorijama Grada Kaštela održana je panel rasprava i informiranje građana o sigurnosti na Internetu i računalnim prijevarama.

Nakon sjednice Vijeća za prevenciju, Grad kaštela bio je domaćin panel rasprave vezano uz računalnu sigurnost, a policijski službenici su informirali građane na području Kaštel Sućurca.

Na panel raspravi sudjelovali su pročelnica Antonia Kljajić, načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić, načelnik PP Kaštela Neno Gudelj,  Ivna Poljak Marunica, policijska službenica  koja je stručnjak za kibernetičku sigurnost i Paško Ugrina, voditelju poslova prevencije.

Uz sudjelovanje članova Vijeća za prevenciju i njihovih partnera, uspješno smo inicirali da tema računalne sigurnosti svakako postane dio svakodnevnog promišljanja i to posebno u cilju podizanja razine sigurnost na Internetu. Sudionici panela iskazali su interes uz navođenje osobnih primjera od rizika u poslovanju do rizika kojima su izložena i djeca.

Poseban je naglasak stavljen na potrebu informiranja roditelja i djece, a sve kako bi shvatili opasnosti koje vrebaju na Internetu i društvenim mrežama i kako bi oštećeni događaje prijavili policiji i zatražili pomoć. želimo da točne informacije na koji način se zaštititi, kako zaštititi našu djecu, ali i izbjeći mogućnost da budete prevareni, dođe do svakog građanina Splitsko-dalmatinske županije tijekom 2023.godine.

Tijekom panela govorilo se i o konkretnim primjerima iz prakse iz kojih je lako zaključiti da je lako biti prevaren, obzirom na ustrajnost i blagoglagoljivost onih koji nam navodno nude odličnu zaradu ili romantičnu vezu. Različite vrste prevare svakako se baziraju na krađi podataka, kako osobnih, tako i podataka o  računima i slično. Opreza nikad dovoljno, zbog toga oprezno prije klika.

Konačan zaključak bio je da svakako treba ustrajati u  informiranju građana, proširivati znanja koja imamo i oplemenjivat ih novim informacijama.

A.B.