SAD, Japan, Australija i Filipini održavaju zajedničku vježbu u Južnom kineskom moru

I ptice na grani znaju koliko je područje Južnog kineskog mora u zadnje vrijeme "naelektrizirano", pa vježba može postići dva ishoda - daljnji rast tenzija ili smirivanje Kineza.

Vježbe će se održati 7. travnja, a uključivat će "pomorske kooperativne aktivnosti" radi podrške za slobodan i otvoren Indo-Pacifik koje su jasno usmjerene protiv agresivne kineske politike koja traje neko vrijeme, javlja AP.

- Jednodnevne pomorske vježbe će uključivati komunikacijske aktivnosti i manevre u isključivom gospodarskom pojasu Manile u Južnom kineskom moru - rekao je novinarima glasnogovornik filipinskog ministarstva obrane Arsenio Andolong.

Dvama filipinskim brodovima tako će se pridružiti Američki bojni brod USS Mobile, australski HMAS Warramunga i japanski JS Akebono.

Ići će od sjevera prema jugu i obuhvaćajući granicu zapadnog i sjevernog zapovjedništva, a ove su četiri zemlje također potvrdile svoj stav da je odluka Stalnog arbitražnog suda u Den Haagu koji je 2016. presudio da Peking nema povijesno pravo na Južnokinesko more, konačna i pravno obvezujuća.

Pomorske vježbe će se održati nekoliko dana prije sastanka vođa Japana, SAD-a i Filipina, na kojem će se, među ostalim, raspravljati o nedavnim incidentima u Južnom kineskom moru, poput gađanja filipinskih patrolnih i opskrbnih čamaca vodenim topovima.

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Kinesko - filipinski okršaj! Brodovi dviju obalnih straža sudarili se u Južnom kineskom moru! Ozlijeđena četiri Filipinca!
Nevjerojatne snimke objavila je filipinska obalna straža. Zaiskrilo je i to ozbiljno između brodova kineske i filipinske obalne straže! Je li ovo početak ozbiljnijeg sukoba? Kinezi, koji već dugo svojataju razne sprudi u Južnom kineskom moru i oko njih se sve glasnije sukobljavaju s Filipincima, nisu htjeli dozvoliti prolaz brodu