Sa stogodišnjom Tartanom prevozit će poljoprivredne proizvode s otoka na kopno

PULA - Tartanom izgrađenom daleke 1927. godine planiraju s otoka na kopno prevoziti vino, maslinovo ulje, sir - sve što proizvedu otočki poljoprivrednici.

Mnogima na nedavnoj Full Moon Regatti pogled privukao jedan 'starac' među flotom mladih brodova pogonjenih snagom vjetra. Radilo se o Tartani, drvenom brodu izgrađenom davne 1927.

Brod je u Pulu doplovio prije par godina, a nakon remonta prije godinu dana je porinut. Kapetan broda je poznati nautičar Livio Jelčić, čovjek zaljubljen u more, brodove i brodogradnju, piše Istra24.

Model Tartana praktički je nestao s Mediterana i po mnogočemu je vrlo poseban. Ovakvi brodovi se ni u čemu ne mogu uspoređivati s modernim karbonskim brodovima, ovo su brodovi za jednu sasvim drugu priču, smatra Jelčić.

Otkrio je i planove za ubuduće. Naime, ovim toliko posebnim plovilom planiraju s otoka na kopno prevoziti vino, maslinovo ulje, sir - sve što otočki poljoprivrednici proizvedu. Dodaje u šali da je jedini uvjet da ih se ne pita kada će doći, jer plove na jedra.

- Uskoro krećemo u pravi posao, kupili smo još jedan brod, Big Mama, 22-metarski schooner s dva jarbola kojeg sređujemo. Tako da će Tartana ploviti po Jadranu, a Big Mama po cijelom Mediteranu, ispričao je Jelčić.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Full Moon Regatta u Puli jutros očarala prolaznike
Full Moon Regatta od Pule do Cresa startala je s 80-ak jedrilica danas u 7 sati, otvorivši tako sezonu jedrenja u kategoriji krstaša na Sjevernom Jadranu. Malobrojni vozači i pješaci koji su jutros prije 7 sati prolazili dijelom pulske obale prema Mandraču, zaustavljali su se da bi uslikali
Na Krk stigao poznati jedrenjak | | Morski HR
Ispred grada Krka jutros se usidrio Royal Clipper, jedan od najpoznatijih jedrenjaka za kružna putovanja s 5 jarbola i čeličnim trupom, koji trenutačno krstari Jadranom. Nakon Istre, gotovo 135