"Sa(n)jam knjige u Istri" - više od 100 programa uz atraktivne književne goste

PULA - "Sajam s ljudskim licem", tako tepaju poznatom sajmu knjige romantičnog naziva "Sanjam knjige u Istri". Nakon više od stotinu programa uz atraktivne književne goste iz zemlje i svijeta, manifestacija u Puli je završila. Ovogodišnja tema bila je "povratak", a predstavilo se 280 izdavača.

Pulska fotografkinja i snimateljica Ivana Vareško dobitnica je čitateljske nagrade "Dr. Ivo Borovečki", koju Sa(n)jam knjige u Istri dodjeljuje već desetu godinu zaredom za najčitatelja, u spomen na dr. Ivu Borovečkog, iznimnog intelektualca i velikog prijatelja Sajma. Nagrada ime nosi po doktoru Ivi Borovečkom, poznatom pulskom liječniku, radiologu, poliglotu i intelektualcu, te jednom od najistaknutijih hrvatskih esperantista, zaslužnog za prijevode hrvatske književnosti na taj nadnacionalni jezik. Nagrada uključuje skulpturu u obliku slova Č Marine Orlić i poklon-paket knjiga u vrijednosti od tisuću kuna.

U danu zatvaranja njegova 28. Izdanja, na Sajmu knjige u Istri objavljeni su i finalisti književne nagrade Fric, koju dodjeljuje tjednik Express a koja se godišnje dodjeljuje za knjigu fikcijske proze napisanu na hrvatskom, bosanskom, srpskom ili crnogorskom jeziku premijerno objavljenu u Hrvatskoj u razdoblju 1. srpnja 2021. do 30. lipnja 2022. godine.

U finale su ušli Magdalena Blažević ("U kasno ljeto"), Miljenko Jergović ("Trojica za Kartal"), Kabil Namik ("Yesterday"), Đorđe Matić ("Niotkud s ljubavlju"), Dalibor Šimpraga ("Izvještaj o generaciji") i Martina Vidaić ("Stjenice").

Kupovale su se knjige svih žanrova. Prednjačili su beletristika, popularna znanost i dječja literatura.

Susret s autorima u neformalnom ozračju posebnost je pulskog sanjanja knjiga.

- Uživala sam na sajmu. Sretna sam da su me pozvali. Lijepo je upoznati svoje čitatelje, to je privilegija, saznati što imaju za reći o nečemu što si stvarao u privatnosti - kazala je književnica Kassima.

- Publika, autori, izdavači na jednom mjestu u takvom nekakvom spoju, gotovo ljubavi, to se rijetko gdje događa i to su bili glavni komplimenti naših inozemnih autora koji su se prvi put našli na sajmu, izjavila je Magdalena Vodopija, direktorica Sajma knjige u Istri.

Mnogi autori obećali su da će se vratiti na 29. "Sanjanje knjiga u Istri". Pripreme već su počele, a tema će 2023. godine biti strip i stvarnost, prenosi HRT.

I.G.