S radom krenula najveća škotska odobalna vjetroelektrana

Francuski energetski div TotalEnergies i njegov partner, tvrtka SSE Renewables sa sjedištem u Perthu u središnjoj Škotskoj izvijestili su kako je njihova odobalna (offshore) vjetroelektrana (VE) Seagreen operativna i radi projektiranom snagom od 1 075 MW.

VE Seagreen se nalazi u Sjevernom moru te je od obale Angusa udaljena oko 27 kilometara. Ona može proizvoditi oko 5 TW h električne energije, što je dovoljno za opskrbu gotovo 1,6 milijuna kućanstava godišnje ili pak dvije trećine svih škotskih domova, priopćio je TotalEnergies, prenosi Energetika.

Projekt, čija je gradnja započela u lipnju 2020., dovršen je za oko tri godine. Razvoj i gradnju vodio je, uz potporu TotalEnergiesa, SSE koji će sada upravljati tom pučinskom vjetroelektranom tijekom njezina očekivanog vijeka od 25 godina.

Neto nula emisija

- Iznimno sam zadovoljan što Seagreen proizvodi punom snagom, zbog čega je ona najveća odobalna vjetroelektrana tvrtke TotalEnergies na svijetu. Taj projekt od 1 GW novi je korak u ostvarivanju naše strategije izgradnje troškovno konkurentnog portfelja obnovljivih izvora svjetske klase za isporuku čiste, pouzdane i pristupačne energije našim kupcima - rekao je predsjednik i glavni izvršni direktor TotalEnergiesa Patrick Pouyanné.

- Sudjelovanje u projektu sa SSE-om omogućilo nam je ojačati naše stručno znanje o offshore vjetroelektranama koje će biti izuzetno korisno za naše buduće projekte u Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Američkim Državama i Njemačkoj. To je također vrlo dobra vijest za Škotsku, budući da Seagreen daje značajan doprinos ambiciji te zemlje da do 2045. dosegne cilj od neto nula emisija.

- Sposobnost Seagreena da opskrbljuje do 1,6 milijuna domova značajno će doprinijeti energetskoj sigurnosti i proširiti vodstvo Škotske i Ujedinjenog Kraljevstva u proizvodnji čiste energije - izjavio je Alistair Phillips-Davies, izvršni direktor SSE-a.

- Ako želimo u potpunosti ostvariti potencijal te zemlje, potrebno nam je mnogo više Seagreensa i veselimo se suradnji s vladama, partnerima, ulagačima i lokalnim zajednicama kako bismo u budućnosti pokrenuli više značajnih projekata poput ovog - zaključio je, prenosi Energetika.

I.B.