S početkom sezone, krenulo i divlje kampiranje u Istri

PULA - Sezona u Istri već je u punom jeku, stoga građani sve češće nailaze na ilegalna kampiranja. Uz plaže, po šumicama i parkinzima, na Lungomareu pa čak i kod pulskog groblja - stranci u kamperima ljetuju po Puli posve besplatno. Naravno, prizori ilegalnim kampiranja nisu specifični samo za Pulu, već i za cijelu istarsku obalu.

Ako odete navečer na kupanje na Stoju ili bilo koju manje frekventniju turističku lokaciju u Puli, vidjet ćete kampere kako pristižu, parkiraju se i spremaju se noćiti. Od naših čitatelja često dobivamo upite i fotografije slučaja ilegalnog kampiranja. Jedan od čitatelja portala Regional Express požalio se na kampere koji zauzimaju parkirna mjesta uzduž Lungomare šetnice, uz samo more.

Drugi čitatelj poslao je fotografiju s pulskog groblja na čijem su parkingu svoj kamper parkirali turisti. Često se kampisti parkiraju na pozicijama gdje ima vode, stoga je groblje idealna prilika za besplatno kampiranje.

- Tijekom proteklog razdoblja izvršena su 43 nadzora od strane komunalnih redara za nelegalno kampiranje u redovnim ophodnjama i po prijavama građana, a kojom prilikom su prekršitelji napustili mjesto kampiranja nakon upozorenja - javljaju  iz Grada Pule.

Foto: Regional Express

Kako je ovo konstantan problem koji očito nervira lokalno stanovništvo, Grad Pula poziva sve one koji uoče ilegalne kampiste da prijave slučaj komunalnim redarima.

- Zbog potrebe bržeg i učinkovitijeg djelovanja redarstva, povećanja prisutnosti redara na terenu te svakodnevnog održavanja komunalnog i prometnog reda od 1. svibnja 2023. godine u primjeni je Odluka o radnom vremenu službenika na poslovima redarstva kojom je propisan smjenski rad redara koji je organiziran u razdoblju od 1. lipnja do 31. listopada dvokratno ili smjenski od 8.00 do 24.00 sata, a sve prema posebno utvrđenom rasporedu smjena. Ujedno napominjemo da su pojačane kontrole lokacija na kojima su uočeni divlji kamperi - odgovaraju iz Grada Pule.

Građani mogu prijavu, kao i do sada uputiti Upravnom odjelu za komunalni sustav i upravljanje imovinom, Odsjeku za redarstvo, zaštitu i mjesnu samoupravu u elektroničkom obliku na e-mail adresu:  redarstvo@pula.hr ili telefonskim putem na broj: 099/368 28 21 i 099/368 28 22."

Kazna za ilegalno kampiranje iznosi od 200 do 1500 eura, a propisano je i da za navedeni prekršaj turistički inspektor može naplatiti novčanu kaznu na mjestu izvršenja prekršaja u iznosu od 150 eura.

D.G.