S novom javnom rasvjetom Grad Dubrovnik planira godišnje uštedjeti oko 2 milijuna kuna

DUBROVNIK – Grad Dubrovnik pokrenuo je postupak javne nabave za projekt rekonstrukcije i modernizacije sustava javne rasvjete. Ponude se prikupljaju do 10. lipnja, a za projekt je osigurano 14 milijuna kuna.

Projekt cjelovite rekonstrukcije i modernizacije sustava javne rasvjete Grada Dubrovnika obuhvaća 3739 zastarjelih rasvjetnih tijela na širem gradskom području. Postojeći sustav sastoji se od 46 različitih tipova energetski neučinkovitih i ekološki neprihvatljivih svjetiljki, koje će se ovim projektom zamijeniti visoko efikasnim LED svjetiljkama, poručuju iz Grada te ističu kako će to doprinijeti zaštiti okoliša i povećanju energetske učinkovitosti sustava javne rasvjete.

Poručuju da će godišnja financijska ušteda na troškovima električne energije koja će se postići ovom rekonstrukcijom, u odnosu na zatečeno stanje, biti veća od dva milijuna kuna, a značajno će se smanjiti i troškovi održavanja sustava.

Novac potreban za projekt osigurat će se kreditom HBOR-a s rokom otplate od sedam godina te fiksnom kamatnom stopom od 0,5 posto.

J.K.