S DRUGE STRANE ŠANKA Upoznajte mladog inovatora iz Zadra kojeg ćete se rado sjetiti na koncertu

ZADAR - Zadranin Petar Vlahović na jubilarnoj 20. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2022. održanoj u Zagrebu osvojio je glavnu nagradu, Grand Prix za gloglo, odnosno digitalni točionik koji je pobjedio u opakoj konkurenciji gdje je bilo  više od 200 inovacija.

Taj  suvremeni točionik postat će na raznim događanjima mnogima svjetionik, s kojeg posjetitelji imaju priliku sami natočiti pivo, prisloniti karticu i platiti ga bez da se guraju na šanku.  Ovom nagradom dobio je i potvrdu stručne javnosti kao inovativan proizvod koji će unaprijediti digatalizaciju ugostiteljstva.

Možda će mnogi proplakati jer se više neće moći žaliti omiljenom konobaru ili konobarici, no tehnologija je nemilosrda i sve mijenja. Inače, gloglo je automatski mobilni samoposlužni točionik za istakanje napitaka poput piva, sokova, vode, vina i ostalih miješanih napitaka koji nudi potpuno novu razinu usluga u ugostiteljstvu. Radikalna promjena u uslužnom sektoru kroz uslugu najma gloglo točionika uključuje smanjenje troškova radi manjeg broja djelatnika potrebnih u manualnim, teškim uvjetima rada, kao i rješavanje problema nedostatka istih te optimizaciju procesa i povećanje prodaje pića. Gloglo je IT uređaj s integriranim sustavom naplate i fiskalizacije te Internet pristupom.

Mladi inovator Petar, inače član Društva inovatora Faust Vrančić iz Šibenika radio je u pivovarama u Zagrebu, a onda se odlučio vratiti u Zadar. Znatiželjnicima je objasnio je zašto je došao na tu ideju.

- Dok sam studirao išao sam na koncerte na kojima uvijek moraš čekati u redu po 15 - 20 minuta za piće, pa je tako krenuo u projekt izrade digitalnog točionika. Razvoj točionika sve skupa je trajao dvije godine, iako sam očekivao kako će sve skupa biti puno brže - objasnio je Petar.

Točionik je već prezentiran na festivalu na Zrću, Zadar Beer festivalu i festivalu u Zagrebu.  Ukupno u njega mogu stati četiri bačve od 50 litara.

Maja Ćurić