Ruski političar traži “denacifikaciju” šest zemalja, od kojih su četiri članice NATO-a

Sergej Savostjanov, član ruske Komunističke partije i zastupnik lokalne skupštine šire moskovske regije, jučer je na sjednici skupštine predložio da Rusija “denacificira” još šest zemalja – Kazahstan i Moldaviju te četiri članice NATO-a – Poljsku, Litvu, Latviju i Estoniju, piše portal Perild.

Dakle, Sergej Savostjanov koji je inače i jedan od važnijih ljudi u Komunističkoj partiji, poziva da se sve ovo ne zaustavi samo na Ukrajini, već da se u zonu onog što Rusi zovu „demilitarizacija i denacifikacija“ uključe i baltičke zemlje (Litva, Latvija, Estonija), Moldavija, Poljska i Kazahstan i to da bi, kako ovaj ruski političar objašnjava dobili „potpuniji proces osiguranja sigurnosti Ruska Federacija.”

Reagirao je odmah i glavni ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak, rekavši kako je ovo tek početak.

– Ruska Federacija, očito, napada Poljsku, baltičke zemlje i Kazahstan u punom razmjeru kao dio globalne vojne specijalne operacije… demilitarizacije i denacifikacije. To je službeno objavio ruski poslanik Savostjanov. Sve tek počinje. Bit će puno europske krvi, iskreno obećavaju Rusi – rekao je Podolyak.

Savjetnik je ranije objavio izbor izjava ruskih političara i propagandista kojima prijete zapadnim zemljama.

Inače, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij židovskog je porijekla, a preci su mu ubijeni u Holokaustu. O tome kako točno Rusija provodi “denacifikaciju” Ukrajine, govori i podatak da su Rusi prošlog tjedna u granatiranju Harkiva ubili muškarca starog 96 godina, koji je preživio četiri nacistička koncentracijska logora.

D.G.