VIDEO Ruska i kineska mornarica izvode zajedničke vojne vježbe u Tihom oceanu

U sklopu provedbe programa međunarodne vojne suradnje, ratni brodovi ruske mornarice i pomorskih snaga Narodnooslobodilačke vojske Kine provode drugu zajedničku ophodnju u Tihom oceanu.

Posade ratnih brodova Rusije i Kine razradit će zajedničko taktičko manevriranje i organizaciju komunikacije između brodova skupine, provesti niz vježbi s provedbom praktičnog topničkog ispaljivanja i osigurati letove helikoptera na palubi, izvijestilo je rusko Ministarstvo obrane.

Zadaće patroliranja su jačanje pomorske suradnje između Ruske Federacije i Narodne Republike Kine, održavanje mira i stabilnosti u azijsko-pacifičkoj regiji, praćenje morskog područja, kao i zaštita objekata pomorske gospodarske aktivnosti Ruske Federacije i NRK-a, pojašnjavaju.

Rusku mornaricu tijekom ophodnje predstavlja odred brodova Pacifičke flote koji se sastoji od fregate "Maršal Shaposhnikov", korveta "Heroj Ruske Federacije Aldar Tsydenzhapov", "Perfect" i "Loud", kao i morskog tankera "Pechenga". Iz PLA mornarice u ophodnju sudjeluju razarač Nian Chang, patrolni brod Yang Chen i integrirani opskrbni brod Dong Pinghu.

Prva zajednička ophodnja brodova ruske mornarice i kineske mornarice provedena je od 17. listopada do 23. listopada 2021. godine. Tijekom ovog događaja, rusko-kineska skupina prošla je kroz Sangharski tjesnac, mornari su proveli nekoliko treninga i svladali ukupno preko 1700 nautičkih milja.

D.G.