Rusija proglasila Hrvatsku neprijateljskom zemljom

Ruska vlada dodala je Hrvatsku na popis neprijateljskih zemalja, protiv kojih se poduzimaju protumjere, a na tu listu dodane su i Slovenija, Grčka, Danska te Slovačka.

U priopćenju ruske vlade stoji da je Direktiva donesena kako bi se osigurala provedba Predsjedničke izvršne naredbe o protumjerama kao odgovor na neprijateljske akcije stranih država, usvojene 23. travnja 2021.

To konkretno znači da navedene zemlje više ne mogu zapošljavati lokalno osoblje u svojim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a Grčkoj je postavljeno ograničenje od 34 osobe, Danskoj 20, a Slovačkoj 16 osoba.

U svibnju 2021. slična su ograničenja odobrena za diplomatske urede Sjedinjenih Država i Češke, a na listi neprijateljskih država Rusije od ožujka se, uz Europsku Uniju i Veliku Britaniju - nalazi još 20-ak zemalja.

Popis koji je odobrila Vlada nije, kažu, konačan te se može dodatno proširiti u svjetlu nastavka neprijateljskih akcija stranih država protiv ruskih predstavništava u inozemstvu, stoji u objavi ruske vlade.

J.K.