Rusija napala Zmijski otok, nakon što su Ukrajinci na njemu podigli zastavu

Moskva tvrdi da je neodređeni broj ukrajinskih vojnika ubijen nakon ovog simbola prkosa – ali Ukrajina još ne izvještava o ozlijeđenima. Moskva dakle potvrđuje da su ruski borbeni zrakoplovi tijekom noći gađali  Zmijski otok u Crnom moru

Rusija tvrdi da je ratni zrakoplov napao Zmijski otok nedugo nakon što su ukrajinske trupe tamo podigle svoju nacionalnu zastavu u znak prkosa, piše Independent.

Rusko ministarstvo obrane izvještava da su rakete ispaljene na otok u Crnom moru rano u četvrtak i da je neodređeni broj ukrajinskih vojnika ubijen – ali Ukrajina za sad ne izvještava o ozlijeđenima.

To se dogodilo netom nakon što su se pojavile slike Oružanih snaga Ukrajine kako nose ukrajinsku zastavu na otoku.

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov rekao je da se oko 5 sati ujutro, nekoliko ukrajinskih vojnika iskrcalo na otok s motornog čamca i fotografiralo se sa zastavom.

– Zrakoplov ruskih zračno-svemirskih snaga odmah je izveo napad visokopreciznim projektilima na Zmijski otok, uslijed čega je dio ukrajinskog vojnog osoblja uništen – rekao je.

Andriy Yermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika, ranije je na Telegramu objavio videosnimku tri vojnika kako podižu veliku ukrajinsku zastavu na otoku, s kojeg su se ruske snage povukle 30. lipnja nakon teškog bombardiranja ukrajinskog topništva.

Z.G.