Rusi u Atlantik poslali fregatu s hipersoničnim morskim sustavom: "Za ovo ne postoji ekvivalent"

Ruski predsjednik Vladimir Putin poslao je danas u Atlantski ocean fregatu naoružanu hipersoničnim krstarećim projektilima Cirkon. Zajedno s ministrom obrane Sergejem Šojguom i Igorom Krokmalom, zapovjednikom fregate pod nazivom Admiral flote Sovjetskog Saveza Gorškov, Putin je na videokonferenciji rekao da je brod naoružan hipersoničnim oružjem Cirkonom.

- Ovaj put brod je opremljen najnovijim hipersoničnim raketnim sustavom - Cirkonom - za koji ne postoji ekvivalent - rekao je Putin.  

- Ovo je hipersonični morski sustav - dodao je. Šojgu je rekao da će Gorškov ploviti do Atlantskog i Indijskog oceana te do Sredozemnog mora.

"Ovaj brod sposoban izvesti precizne i snažne udare"

- Ovaj brod, naoružan Cirkonima, sposoban je izvesti precizne i snažne udare protiv neprijatelja na moru i kopnu. Rakete lete brzinom devet puta većom od brzine zvuka i imaju domet od preko 1000 kilometara - rekao je Šojgu.

Rusija, Kina i Sjedinjene Države u utrci su u hipersoničnom naoružanju. Zbog svoje brzine, pet puta veće od brzine zvuka, i sposobnosti manevriranja, takvo oružje smatra se načinom da se stekne prednost nad svakim protivnikom.

Hina