Rusi tvrde da su zarobili 82 vojnika sa Zmijskog otoka i da će ih vratiti obiteljima

Nakon jučerašnje potvrde ukrajinskih vlasti o zauzimanju Zmijskog otoka od strane ruskih snaga, pri čemu su pobili svu 13-članu posadu graničara, iz Rusije danas stižu sasvim oprečne informacije, ali bez dokaza.

– Više od osamdeset ukrajinskih vojnika koji su položili oružje na otoku Zmeiny stiglo je u Sevastopolj – rekao je Mihail Yasnikov, zamjenik zapovjednika ruske Crnomorske flote za logistiku, prenosi ruska agencija Interfax.

– Danas je skupina od 82 ukrajinska vojnika sa Zmijskog otoka dopremljena u Sevastopolj na tegljaču za spašavanje Šahtara, oni su položili oružje i odlučili se vratiti svojim obiteljima – rekao je novinarima u subotu.

Prema njegovim riječima, mornari Crnomorske flote poštivali su odluku ukrajinskih graničara. Za njih je razrađen siguran koridor za povlačenje iz područja operacije. Nakon prolaska kroz kratkoročne pravne procedure i dogovora s ukrajinskom stranom, vojno osoblje Oružanih snaga Ukrajine autobusom će biti poslano kući u Ukrajinu, precizirao je predstavnik flote.

Yasnikov je istaknuo da se nitko od predanih osoba nije obratio za liječničku pomoć, ali ako bude potrebno, ona će im biti pružena. Osim toga, tvrdi i da su ukrajinski vojnici dobili suhe obroke i vodu u bocama.

Ministarstvo obrane Ruske Federacije izvijestilo je 25. veljače da su se 82 ukrajinska vojnika dobrovoljno predala ruskoj vojsci na području Zmijskog otoka, odbijajući sudjelovati u neprijateljstvima i obećali da će ih vratiti njihovim obiteljima. No, za ništa od navedenog Rusi do sad nisu ponudili dokaze.

https://twitter.com/OneNationCon/status/1496993201940361229?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1496993201940361229%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FOneNationCon2Fstatus2F1496993201940361229widget%3DTweet

Podsjetimo, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski jučer je potvrdio da je ruska mornarica ubila je sve ukrajinske vojnike na Zmijskom otoku, a internetom kruži navodna snimka radio komunikacije između ruske mornarice i ukrajinskih graničara netom prije napada. Zmijski otok nalazi se u blizini rumunjsko-ukrajinske granice, a na meti Rusa našao se jučer poslijepodne.



D.G.

Ruska mornarica pobila ukrajinske graničare na Zmijskom otoku: “J… se!” bila je njihova zadnja poruka